От „Български възход“ са готови да разговарят с всички парламентарно представени партии – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От

стоп кадър, НОВА,

Утре президентът Румен Радев ще се срещне с представители на „Български възход“ и така ще приключи процедурата, предшестваща връчването на мандатите. Лидерът на партията – Стефан Янев, заяви пред БНР, че очаква разговор, фокусиран върху възможността да се състави правителство. Бившият министър – председател и военен министър призна в ефира на предаването „Политически НеКоректно“, че скоро е водил телефонен разговор с държавния глава. Янев не направи конкретен коментар на дадената му от президента оценка като министър на отбраната. Президентът има право на такава, посочи той. Лидерът на „Български възход“ уточни още, че не е учил в съветска академия и че биографията му е публична.Той посочи, че подпомагането на Украйна трябва да става на принципа, че ако българската държава даде нещо, то трябва веднага да бъде заменено, така че способностите на армията ни да не бъдат намалени.


Българската политическа класа дълги години се е възползвала от т.нар. „дивидент НАТО“. Чувствали сме се достатъчно защитени като член на НАТО и не не сме виждали необходимост да инвестираме в собствени отбранителни способности. Ние нямаме достатъчно отговорно отношение към член 3, според който всяка страна полага усилия за изграждане на отбранителния си потенциал, който трябва да може да взаимодейства с този на другите страни членки“.

Президентът ще направи избора за връчване на трети мандат, напомни Янев.

„Той е достатъчно информиран. Не бива да задраскваме вариант едно и две. Парламентарно представените партии трябва да направят усилия за съставяне на правителство. Нито една от тях не е готова да поеме вината, че няма да има такова и ще отидем на избори. Този страх на партиите е и движеща сила“.

Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани приоритети, посочи лидерът на „Български възход“

„Трябва да има предсказуемост какво предстои в икономически и политически план. Не е достатъчно през медиите да се дават откъслечни приоритети и идеи. Трябва да се седне на масата и се говори за конкретика. Тя идва, когато едно потенциално коалиционно споразумение е придобило най-общ характер. Тогава може да кажем дали го подкрепяме или не. Говоренето през медиите създава усещане, че този диалог не е сериозен“.

Откриването на 48-то НС започна с изострен тон, напомни Янев.

„И днес виждаме остатъци на декларативен тон. Той трябва да бъде преодолян“.

Лидерът на „Български възход“ посочи, че първият мандат не е критичен и решаващ.
„Не бих казал, че той ще промени тона. В момента се провежда диалог между партиите и се търсят пресечни точка. Основно правило в политиката е изкуството на компромиса. Днешният тон може да се промени и нещата да изглеждат конструктивни. Не взимаме страна и търсим условия за диалог“.

Надеждата за приключване на дебата около изборния кодекс е в основата на смисления дебат, отбеляза още той.

„Трябва да си зададем въпроса дали е толкова важно да се занимаваме с изборния кодекс, или трябва да се съсредоточим върху съставянето на правителство. Нашата позиция е принципна и казва, че приетото до момента в изборния кодекс трябва да бъде надграждано и усъвършенствано. Ние сме за машините, но там, където има проблем и като процедура, и като детайли, трябва да се усъвършенства. Ние сме за нови технологии, които създават доверие в изборния процес, а не са основа за изкопаване на пропасти и различия. Ако за хората, участващи в секциите, е ясно, че ги чакат безсънни нощи, те ще се демотивират“.

Мотивацията ни за участие в политиката е да предлагаме решения за проблемите на българските граждани, заяви Стефан Янев.

„Политическото поведение има цена и си заслужава да се плати, ако може да бъде аргументирана. В противен случай отиваме към квалификациите за безпринципност, а не мисля, че ние вървим в тази посока“.

Янев посочи, че в основата на разговорите за съставяне на правителство трябва да бъде обсъждането на приоритети и конкретни политики.

„Започвайки разговор за потенциална коалиция с личностите, които биха могли да участват в правителството, води до взривяване на диалога. Всеки ще каже, че предлага по-добрата личност. Разговорите трябва да бъдат за приоритети. Чак след това може да се говори за състав, структура и личности. Отговорностите трябва да бъдат скрепени с коалиционно споразумение, посочващо ясни правилата и начини за взимане на решения. Една коалиция означава поет ангажимент“.

Лидерът на „Български възход“ посочи, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарно представени партии. Не изключи и „Възраждане“.

„Това е партия, представена в българския парламент. Партиите в него трябва да търсят възможност за взаимодействие. Българските граждани искат предсказуемост. Въпреки идеологическите си различия, колкото и да са големи, трябва да работим за всички български граждани“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар