От Великобритания: ЕС да приема Западните Балкани, за да не ги вземат Турция и Русия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От излизащата от Евросъюза Великобритания зоват Западните Балкани да бъдат приети в общността. И без това се очертава именно някоя от тези държави да замести Обединеното кралство като 28-ата членка, след като Брекзит стане реалност. “Европа в никакъв случай не трябва да се отказва от намеренията си за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, се казва в анализ на британското издание “Файненшъл таймс”. “След дълга пауза ЕС е готов отново да дебатира за разширяването на границите си”, пише вестникът и припомня, че “още миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е обещал ясна перспектива за членство в ЕС на 6-те държави от Западните Балкани”, предаде БГНЕС.

“След представянето на стратегията за Западните Балкани, ако ЕС очаква те да изпълнят всички условия за присъединяване, то тогава те остават далеч във времето. Но, Европа няма право да се отказва от намеренията си, защото Русия и Турция ще заемат нейното място”, предупреждава “Файнейшъл таймс”. Паралелно с това стана ясно, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще започне на 25 февруари от Македония обиколката си на шестте страни, обхванати от Стратегията за разширяване на ЕС, съобщaва Pulsinfo.mk. Визитите му в отделните държави ще имат за цел представянето на този документ, който беше огласен този вторник в Страсбург.

“Това е важен момент за представяне на стратегията, но и за окуражаване на правителствата да удвоят усилията си за постигане на новите съкратени рамки”, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи.

Стратегията за разширяване предвижда евентуалното приемане за членове на ЕС до 2025 г. на някои от страните на Западните Балкани. Засега се говори, че потенциално първите две такива държави ще бъдат Сърбия и Черна гора. Македония трябва да започне догодина преговорите, за което е необходимо намиране на решение на спора за името й с Гърция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар