От днес всички ученици се върнаха в класните стаи – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на онлайн уроците. От днес всички ученици отново са в класните стаи. Заради по-дългата учебна година децата ще имат няколко седмици повече в училищата.

А според образователни експерти лятната ваканция трябва да се използва за наваксване на пропуските в дистанционната форма.

Учениците от 5-ти до 11-ти клас вече няма да се редуват на ротационен принцип и ще завършат годината присъствено – ако ситуацията с пандемията го позволи. Става дума за близо 420 хиляди ученици, които вече ежедневно ще бъдат в училищата при спазване на мерките.Най-дълго в онлайн обучение бяха големите ученици – от 5-ти до 11-ти клас. А от тях има три випуска, които са прекарали пред екраните повече от половината от часове през учебната година. Това са децата от 5-ти, 6-ти и 11-ти клас.

Анализи на образователни експерти показват, че по време на онлайн обучението мотивацията за учене е спаднала най-много сред отличниците. Допитването е до родители и учители.

В същото време по-големият родителски контрол при децата с ниски и средни оценки е довел до повишаване на успеха.

С маски, дезинфекция и контрол на температурата, но без училищен звънец  – така училищата ще се грижат за безопасния финал на учебната година.”Децата започват по различно време – както в сутрешната, така и в следобедната смяна. Междучасията са по различно време. Учениците споделиха, че звънът на училищния звънец им липсва”, разказва училищният директор Цветанка Костадинова.

Но повече от това са им липсвали срещите със съучениците.

“Не сме се виждали толкова много време, в коридорите кипи живот, всички сме усмихнати, естествено спазваме мерките. Но всичко е прекрасно, сякаш се върнахме две години назад към нормалния си живот”, споделя ученичката Ивана Илиева.

За някои деца обаче тепърва предстои наваксване на част от уроците. 

“Има много неща, които аз не съм разбрал и опитвам да ги разбера сам, защото в електронна форма на обучение не стават нещата”, смята Алек Димитров.

За учениците с натрупани пропуски ще има допълнителни часове.

По данни на просветното министерство децата в малко над 300 училища у нас ще учат с по няколко седмици повече от останалите, тъй като са изостанали с материала. Според експерти обаче това няма да е достатъчно и активни занимания трябва да има дори през лятото. Повечето европейски държави вече стартират такива наваксващи програми през ваканцията.

У нас около 30 хиляди ученици и учители ще летуват на Черноморието, но вместо реално обучение са предвидени социални и културни занимания.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар