От ЕС зависи сделката с Украйна за беленските реактори

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изчаква се да има по-смислена общоевропейска позиция за Украйна, за да се реализира продажбата на оборудването от проекта АЕЦ “Белене” в Украйна. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти след церемонията по отбелязването на 100-годишнината от началото на ВЕЦ “Бояна”, предаде БТА. Той уточни, че става дума за финансовия пакет за Украйна. Министър Радев е убеден, че ще има положително развитие по темата. “Оборудването е в отлично състояние”, изтъкна Радев.

Междувременно този период е използван, за да се отговори на въпроса дали може да се ползват части от парогенераторите за наши цели. “Да, за можене можем, но вече твърдо е установено, че нямаме нужда”, каза министърът.

Ако по някаква причина не се стигне до сделка или продажба на оборудването от АЕЦ “Белене”, ще се търсят други алтернативи за него. Към момента най-големите усилия са насочени към преговорите с Украйна за продажбата на оборудването.

На въпрос на БТА защо в началото на годината България е внесла повече ток, отколкото е изнесла, министър Радев отговори, че в страната ни има динамичен обмен. Според него в случая става дума за това, че в оперативния баланс се сравнява с 2022 г. и началото на 2023 г., когато цените на електроенергията бяха много високи на пазара, което позволяваше активното включване на въглищните централи. Оттам идва огромното производство на електроенергия в този период. Вътрешното потребление на България обаче в момента е същото. По отношение на производството, което покрива това вътрешно потребление, то пак е същото. Разликите са тези, които към даден момент дефинират износ, счита енергийният министър. Румен Радев призна, че от началото на годината наистина се вижда, че има повече внос на електроенергия като салдо, но е под 2 процента от потребяваното количество ток. Според него тези дисбаланси в годините ще се задълбочават, особено при режима на работа на генерацията от възобновяеми енергийни източници.

Защо електроенергийното салдо намаля с почти 110% за седмица

По повод териториалните планове енергийният министър коментира, че около 200 млн. лева ще бъдат отделени само в частта на рекултивация на мините. Румен Радев допълни, че освен работата по електроенергия и мощности, върви и тази по работната програмата за количества въглища и оразмеряване на необходимия персонал. Той посочи, че ако България е работила преди с около 24 млн. тона въглища, след това стават около 20 млн. тона, с които са се покривали финансовите и оперативни нужди на мината. Заявките за тази и следващата година са за около 17 млн. тона въглища на година. “Тази редукция не означава по същия начин редукция на персонал, защото имаме дейности по разширяване на откривката, стабилизиране на бордове и запълване”, уточни министърът на енергетиката.

По темата за ПАВЕЦ “Чаира”, министър Радев изтъкна, че до 31 декември тази година хидроагрегат 2 ще заработи. След започване на работата на хидроагрегат 2, ще се работи и по стартирането на хидроагрегат 3. Очакванията на министъра са в следващата година и той да заработи. Разговорите за хидроагрегат 1 са с оригиналния конструктор “Тошиба”. Очаква се отговор, за да се започне работата по този хидроагрегат. Радев обаче не може да твърди със сигурност, че този хидроагрегат ще заработи до края на 2024 година.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар