От Крим Путин призова Русия към единство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин призова Русия към единство, докато днес беше на посещение в анексирания Кримски полуостров, предаде ДПА.

Крим е пропит с „кръвта на руски войници“, каза 69-годишният Путин на церемония в Севастопол. Той подчерта, че настоящото му посещение показва на международната общност, че Крим „сега и завинаги е свързан с Русия“, допълва БТА.

Президенът почете паметта на жертвите в Гражданската война преди 100 години и отбеляза, че Крим е „символ на историческата истина и справедливост“.

Украйна продължава да настоява за връщането на Кримския полуостров, анексиран през 2014 г. в нарушение на международното право. ЕС и САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица заради анексията. Киев обвинява Москва в сериозни нарушения на човешките права на полуострова и най-вече в натиск върху кримските татари.

В същото време Русия и Беларус се приближават към интегриране на икономиките си. Това стана на виртуална среща на върха на президентите им Владимир Путин и Александър Лукашенко.

На нея те затвърдиха братските си отношения, използвайки език, напомнящ за времето на някогашния Съветски съюз, предаде Ройтерс.

Руските осведомителни агенции съобщиха, че двамата лидери са подписали пакет от документи за по-тясно сътрудничество в редица области – от енергетиката до отбраната.

Лукашенко заяви, че двете страни, които през септември организираха големи военни учения по границата с натовски държави, ще подсилят обединената си военна групировка.

Путин каза, че Беларус е не само добър съсед и съюзник, но „наистина братска република, братски народ. И ние се стремим да направим всичко възможно това да остане така завинаги, въз основа на волята на нашите страни за единство“.

Двете славянски съседки официално са част от обща „съюзна държава“ и от години преговарят за по-голямо сближаване, но този процес се ускори след подкрепата на Путин за Лукашенко миналата година, когато властта му беше заплашена от продължили с месеци масови улични протести, отбелязва Ройтерс.

Беларуската опозиция, която обвинява Лукашенко във фалшифициране на президентските избори през август 2020 г., заяви, че никакви споразумения, подписани от него, няма да бъдат валидни.

„През 2020 г. нашият народ отказа да позволи на Лукашенко да подписва каквото и да било от негово (на народа) име“, написа в Туитър опозиционната водачка Светлана Тихановска.

На срещата с Путин Лукашенко предложи също да бъде създаден общ медиен холдинг на Съюзната държава, предаде ТАСС.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар