От ляво до крайнодясно – кого ще изберат чилийците за президент

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чилийците избират днес нов президент, две години след масовите протести срещу икономическото неравенство, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

15 милиона чилийци ще избират между седем кандидати наследник на консервативния президент Себастиан Пинера, който няма право да се кандидатира за нов мандат поради конституционни ограничения. Той напуска поста с равнище на популярност от 12 на сто.

Сравняван с Болсонаро и Тръмп ултраконсерватор е фаворит за президент на Чили

Според проучванията на общественото мнение двамата фаворити, имащи подкрепата на около една четвърт от имащите намерение да гласуват, са в двете крайности на политическия спектър. Нито един от тях не е свързан с най-големите партии и коалиции, което показва недоволството на чилийците от политическата върхушка, отбелязва ТАСС.

Единият от двамата кандидати е Габриел Борич – 35-годишен бивш студентски лидер, който е подкрепян от лява коалиция. Сред неговите предложения е легализация на абортите, данък върху богатството. Според последните проучвания, той има подкрепата на 19 на сто от чилийците.

Неговият основен съперник е 55-годишният бивш конгресмен Хосе Антонио Каст, ултраконсерватор, оглавяващ крайнодясното движение Републиканска партия, който предлага понижаване на данъците, разширяване на правомощията на органите на реда и отмяна на закона, разрешаващ аборт в случаи на изнасилване, заплаха за живота на майката или нежизнеспособност на плода. Проучванията му дават подкрепата на 24 на сто от избирателите.

Ако никой от кандидатите не получи днес подкрепата на над 50 на сто от избирателите, на 19 декември ще се проведе втори кръг.

Но слабата надеждност на проучванията на общественото мнение в Чили, доказана и на последните избори, забраната на проучванията две седмици преди изборите, големият брой избиратели, които не са решили за кого ще гласуват (22 на сто) и нарастването на броя на случаите на КОВИД-19 затрудняват всякакви прогнози за резултатите, отбелязва АФП. Друга неизвестна е участието на младежите, които искат повече социална справедливост, но изразяват слаб интерес към предложенията на кандидатите.

77 на сто от младежите заявяват, че „вероятно“ или „със сигурност“ ще гласуват на изборите, според проучване на Националния институт за младежта.

Освен за нов президент, чилийците ще гласуват и за 155 нови депутати, както и за 27 от 43-те места в Сената.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар