От мястото на събитието: Бежанците в Харманли са се увеличили 5 пъти за една седмица

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жегата по поречието на река Марица е непоносима. Термометърът показва 41 градуса, а в центъра на Харманли няма жива душа. Добре, че се намери отворен магазин, за да попитам къде се намира тукашният Регистрационно-приемателен център за бежанци (РПЦ).

Представата ми, че настанените в този център бежанци ще щъкат насам-натам, се оказа лъжлива. Тишина и покой цари в лагера. Дори няма кого да попитам какво се случва тези дни при настанените тук бежанци.

Само преди два дни президентът свика Консултативния съвет, а в дневния ред беше и опасността от бежанска вълна откъм Афганистан. Предположенията, че от тази държава, която вече е в ръцете на талибаните, бягат около 3 милиона души, плашат не само България. Част от тях ще потърсят убежище у нас, макар и временно.

“И те ще дойдат тук – разтревожено вметва една от продавачките в близкия магазин – И аз не виждам как ще се справим! Знаете, че бежанците нападат хора, крадат от магазините и посягат на млади жени и момичета…”

Жената вероятно имаше предвид неотдавнашните бунтове в лагера, изнасиленото от няколко афганци момиче, кражбите от частни дворове.

През последните две години набезите по границата бяха намалели, но войната в Афганистан донесе нови тревоги на хората от Харманли. 74-годишният дядо Петко е убеден, че вече е виждал бежанци в града, които се движат късно нощем. “Не знам как минават телените огради и кой им помага, но в Харманли вече има доста нови бежанци, категоричен е старецът.

Наистина хората в Харманли очакват, че техният град ще бъде атакуван от все повече бягащи от домовете си. Нещо повече, много местни жители твърдят, че вече срещат големи групи мъже, които се разхождат из центъра. И тревогата им идва точно от това, че тези групи са предимно от млади мъже и юноши, които влизат в някои от кръчмите в града, напиват се и притесняват минаващите жени и момичета.

Преди година в лагера са били настанявани предимно семейства с по-малки деца, които се държали нормално с местните хора и не ги заплашвали с нищо. В последно време обаче обстановката ставала тревожна. Още повече, че лагерът е отворен тип и бежанците могат да го напускат свободно до 22 часа вечерта. Но не всички спазват тази заповед, макар че има строг контрол. Това всъщност е била причината хората от Харманли да поискат подкрепата на политиците. В жалба до депутатите от ГЕРБ-СДС- Христо Гаджев и Александър Иванов са описани множество сигнали за натиск от групи афганистанци, който вече се усеща на границата, и са поискали защита от подобна атака. Народните представители наскоро се срещнаха с жителите на Харманли, като поискаха от тях отговор на два въпроса: стабилна ли е охраната на границата, и дали България вече е подложена на бежански натиск? Но отговорът вече се знае от всеки българин, тъй като това е една от постоянно коментираните от политиците теми.

Кметицата на Харманли Мария Киркова също е притеснена. Тя разказа, че броят на пребиваващите в бежанския център се е увеличил 5 пъти само за една седмица.

“Бежанският поток се увеличава, каза тя, само за една седмица броят на настанените в нашия център се е увеличил от 100 на 500 бежанци. Цифрата е тревожна и не се знае дали ще остане такава. Аз бях свидетел на бунта на бежанците в лагера преди 5 години и никак не искам този погром да се повтори. Харманлийци не случайно решиха да излязат на протест”, каза пред Dir.bg Мария Киркова.

По информация от МВР се знае, че от началото на годината до края на месец юли, над 17 000 емигранти са направили опит да преминат нелегално на територията на България и да продължат планувания си път към Европа. 16 900 души от тях са били спрени на българската граница и насочени към други държави. Местните жители пък са убедени, че ще става все по-трудно и едва ли ще може да се удържи на този постоянен наплив към българската граница.

В края на месец юли областният координатор на партия “Възраждане” Николай Георгиев стана инициатор на протест не срещу самите бежанци, а срещу Регистрационно-приемателния център като цяло. Вярно е, че протестиращите не са били повече от 50 души – предимно хора, които живеят около бежанския център. Но исканията им са били или за закриването на лагера, или за преместването му, или пък за превръщането му в затворен тип място за живеене, за да не могат настанените в лагера да излизат по всяко време на денонощието.

“Искаме  оставката на директора на Държавната агенция за бежанците, каза още Георгиев, и разследването на дейността й. Отдавна тук трябваше да бъде наложен строг пропускателен режим…”

В Харманли приеха декларация, която вече е изпратена до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до Президента и Комисията за разследване на действията на бившите управляващи.

Ето какво ни разказа една от жителките на Харманли, поетесата Гинка Жекова:

“Напрежението от емигрантската вълна в Харманли започва сериозно да расте. И хората са прави. Настанените в лагера не спазват никакви норми на поведение и хигиена, къпят се в шадраваните, без да се притесняват, замърсяват и тъпчат зелените площи в парковете, както и в Градската градина, плашат хората, особено жените и децата, държат се агресивно с тях. Мои приятелки, които живеят близо до лагера, се страхуват да се прибират късно вечерта и дори заобикалят центъра. Те разказват, че постоянно се настаняват нови бежанци. От известно време има едно място край реката, което е превърнато в бунище и тоалетна от тези хора. По-рано тук ходехме на разходка, сега е немислимо… Това обаче, което най-много ни тревожи, е, че този път не става въпрос за семейства бежанци от войната в Сирия, които не ни създават никакви проблеми, дори напротив – искат да работят, търсят си работа за да издържат семействата си. Новопостъпилите чужденци в лагера са друг тип хора. Те са опасни…”

От известно време се наблюдава и раздвижването на каналджиите. През последните две години тази дейност беше почти на изчезване, но сега този бизнес отново се радва на добра перспектива покрай настъпващите насам афганистанци. Харманлийци се притесняват и от това, че е възможно новодошлите да пренадят и опасния вирус. Според директора на Центъра от всеки 500 настанени бежанци са ваксинирани едва между 30 и 40 души.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар