От началото на годината при ПТП са загинали 21 деца, със 7 по-малко в сравнение с 2021 г.

От началото на годината при ПТП са загинали 21 деца, със 7 по-малко в сравнение с 2021 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на годината до вчерашния ден при пътни инциденти са загинали 21 деца, а миналата година са били 28 за същия период от време. От началото на септември има едно загинало дете, а миналата година са били три, заяви инспектор Мария Ботева от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) на брифинг, свързан с първия учебен ден.    

Извършени са охранителни проверки на всички учебни заведения, детски градини и обекти, свързани с тяхната дейност, съобщи главен инспектор Дарин Димитров от отдел “Охранителна полиция” към ГДНП.За всички пропуски са изготвени уведомителни писма, но към момента няма сериозни нарушения. Най-често срещаните пропуски са неработещо видеонаблюдение или нарушена цялост на оградните съоръжения, каза Димитров. Той допълни, че са проведени срещи с всички кметове и кметски наместници, както и с директорите на училищата и детските градини.


Ще има и постоянни проверки на питейните заведения за продажба на алкохол на деца и непълнолетни.

Акцията “Децата тръгват на училище – да ги пазим на пътя” започна в началото на септември и ще продължи до края на октомври. Тя включва обновяване на пешеходните пътеки, светлинните сигнализации около учебните заведения и детските градини, както и беседи на пътни полицаи с деца. Подобни срещи ще продължат и след края на октомври, обясни инспектор Мария Ботева от отдел “Пътна полиция” към ГДНП.

За утрешния ден е осигурено полицейско присъствие в цялата страна. Мария Ботева апелира за спазване на правилата за движение.

От днес до 16 септември ще се състои специализирана акция “Пешеходци в безопасност”. Тя ще проверява дали пешеходците пресичат правилно и отнемат ли водачите на автомобили тяхното предимство, каза Ботева.

По случай първия учебен ден патрулиращите полицейски автомобили в района на училищата ще бъдат с пуснати светлини. Това е един от националните ни празници, въпреки че не е обявен за такъв, отбеляза Мария Ботева.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар