От „Осанна!“ до „Разпни го!“ в НС след речта на президента – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От „Осанна!“ до „Разпни го!“ в НС след речта на президента

Народно събрание

След речта на президента Румен Радев, който се отчете за първата година на поста, но отправи и определени критики към поведението и политиката на останалите власти в държавата, в Народното събрание мненията по традиция бяха на двата полюса. Според едни държавният глава е работил добре през първата година от мандата си, според други обаче подлагат на критики действията му през последните 12 месеца. Трети пък са по-умерени, подкрепяйки част от политиката му, но и отбелязвайки, че има още над какво да поработи, за да спечели похвалата им.

Естествено от БСП, които подкрепиха кандидатурата на Радев, застават най-твърдо зад него. Точно на обратното мнение са пък от ГЕРБ. Коалиционните им партньори са по-умерени в коментарите, като отбелязват и успехи, и грешки на президента. От ДПС като цяло оценяват положително първата година от мандата на Радев, но подчертават, че са имали по-големи очаквания. От “Воля” пък са настроени по-скоро негативно към действията на държавния глава, като го обвиняват, че се е слял със статуквото на българската политическа сцена.

Според ГЕРБ, улисан да коментира тяхната дейност, президентът е забравил да спомене собствените си действия за последната година. Те реагираха остро на критиките му, обвинявайки го, че гравитира към БСП, предаде бТВ. “Учудени сме, че той практически подкрепи мотивите за вота на БСП срещу кабинета. Ако желае политическа криза в България – да излезе и да го каже ясно. Ние не водим войни, нямаме време. Който има – да ги води”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

“Катастрофичното говорене изглежда е предпочитаният от държавния ни глава похват, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг по повод изказването на Радев, цитирана от БГНЕС. “Че парламентарната република атрофира, в какъв смисъл, г-н президент?”, запита тя. И продължи с въпросите: “Защото мнозинството защитава правителството ли?”. Всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма, заяви Караянчева, обръщайки се през медиите към президента. “Прав сте, г-н Радев, че доверието в Народното събрание е критично ниско и този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен се дължи и на грубите нападки на държавния глава, който трябва да обединява нацията, а не да раздава обидни квалификации”, каза още Караянчева. Левицата подкрепи Радев и обяви, че той работи във враждебна среда. “Противоборство. И то е принципно. Управляващите и президентът имат абсолютно различни позиции по важни за страната теми”, беше коментарът на Корнелия Нинова.

Според ДПС има още какво да се желае от държавния глава. “Оценяваме положително първата година от мандата му. Той се опитва да е обединител на нацията, но нашите избиратели имат малко по-големи очаквания”, бяха думите на Мустафа Карадайъ.

Според “Воля” президентът се е слял със статуквото и има ниска социална чувствителност. “Основното, което наблюдавахме през изминалата първа година на президентския мандат беше, че Румен Радев подкрепя правителството и неговата политика. От близо 100 закона, приети от НС, е наложил вето едва на 5 от тях. За съжление, той не реагира в случаите, в които се предлагаха законови мерки в ущърб на хората. Нашите очаквания бяха той да е много по–чувствителен към социалните теми, все пак е избран с подкрепата на лява партия. Независимо кой как е избран, трябва да работи в полза на всички граждани. Считаме обаче, че като човек, който се афишира, че има потенциала да бъде обединител на нацията, той трябва да работи за издигане авторитета на всички институции в държавата и по–доброто сътрудничество между тях. За съжаление, в изминалата година се натрупа впечатлението, че Румен Радев много бързо се сля със статуквото и все повече се изявява като президент на БСП, отколкото президент на всички българи”, се казва в коментара на партията на Марешки.

Социалистите традиционно защитиха държавния глава. “Според мен желанието за война е особено от едната институция. Виждаме, че и мнозинството от ГЕРБ прави и невъзможното, за да влезе във война с Румен Радев. Според мен, ако трябва да обобщим едната година до тук на президента, то според мен едно от най-характерните неща е ,че ГЕРБ по всякакъв начин се опитаха да се конфронтират с него и разбира се мелодраматично пищяха, когато видяха, че отсрещната страна не е Росен Плевнелиев”, коментира пред БНТ Александър Симов от БСП по повод изявлението на Тома Биков от ГЕРБ.

Милен Михов от “Обединени патриоти” пък отбелязва Радев се различава съществено от предходния президент. “Той има друга визия, други качества и има желание да бъде активен фактор в управлението на страната и това е нещо, за което трябва да бъде похвален. Не бих казал, че неговата оценка за парламента и за атрофирането на парламентаризма е вярна и я споделяме”, отбеляза той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар