От понеделник на всички ГКПП-та ще предупреждават за неплатени глоби

От понеделник на всички ГКПП-та ще предупреждават за неплатени глоби

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От утре на всички гранични пунктове в страната ще се предупреждават водачите, които напускат страната, че имат неплатени глоби. Това заяви в неделя Шумен премиерът Николай Денков, който бе в града за среща с кмета на общината Христо Христов.

Според министър-председателя това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите. “Единственото изискване, което е поставено, е да се информират съответните водачи, пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да се премине към тази акция – знаете, че голяма част от глобите никога не се събират и това не е приемливо. Но няма изискване да се плащат. Сега водачите, част от тях са много съвестни и казват: “Аз искам веднага да си платя”. И оттам има едно забавяне. И затова говорихме с колегите през почивните дни да не се използва тази възможност, така че да не се получават големи натрупвания”, коментира Николай Денков, цитиран от БНР.

Така от понеделник на всички гранични пунктове ще се информират шофьорите, които имат неплатени глоби. 

Няма изискване те да се плащат на границата, каза още премиерът.

“Част от водачите са много съвестни и искат веднага да си платят. Оттам има едно забавяне и затова говорихме с колегите – през почивните дни да не се използва тази възможност, за да не се получават големи натрупвания. На границата с Румъния при Русе още не сме стартирали. Знаете, че те имаха национален празник на 1 декември, но и там от 4 декември ще започнат да информират пътуващите”, отбеляза Денков.  

Неприятните изненади за напускащите страната започнаха в събота, когато стана ясно, че на на ГКПП “Калотина” са се образували опашки от хора, автомобили и автобуси. Те се оплакаха пред БНТ, че личните им документи са задържани от “Гранична полиция”, докато не платят глобите си от пътни нарушения.

“Причината е, че директорът на “Гранична полиция” е издал заповед от днес по всички гранични пунктове на Република България да се събират глобите. Дори и от пътниците, не само от шофьорите, дори и от пътниците, и малките деца има в автобусите, в колите.”, каза Станислав Владимиров.

Днес от МВР опровергаха публикациите, според които личните документи на граждани са били задържани от “Гранична полиция”, докато не заплатят глобите си от пътни нарушения. 

“…След извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД “Гранична полиция” са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата.”

“След връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага.”

За да се облекчи пътният трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява, отбеляза МВР.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар