коли

От последните минути: Всеки нов шофьор 6 месеца с придружител

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ВСЕКИ НОВ ШОФЬОР БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ВЪЗРАСТТА ЩЕ КАРА ШЕСТ МЕСЕЦА КОЛА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРИДРУЖИТЕЛ С ОПИТ.

ТОВА СА ЧАСТ ОТ ПРОМЕНИ, КОИТО В МОМЕНТА СЕ ОБСЪЖДАТ В РАБОТНАТА ГРУПА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ, КОЯТО РАЗДЕЛЯ НА ТРИ ЧАСТИ СЕГА ДЕЙСТВАЩИЯ ОБЕМИСТ ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, а през следващите няколко години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо, предвижда новият закон за водачите.

Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се провеждат от изпитващите на бившата ДАИ.

Първоначалното издаване на книжки на

нови шофьори е между 60-65 000 годишно показва статистиката на Пътна полиция.

Идеята датира от преди 5 години, но тогава предвиждаше само младите шофьори да карат с опитен човек до себе си. Сега промените са вкарани в Закон за водачите на МПС и ще важат за всички нови шофьори без значение дали на 18 или 65 години са си взели книжката.

В Закон за движения по пътищата ще бъдат въведени нови правила, които ги няма никъде в нормативна база. Завиващите пътни превозни средства ще

трябва да пропускат движещите

се колоездачи по велоалея

В закона са разписани и промени в определението пешеходна пътека. С тях ще се променят текстове, въведени от преди двадесет години, че продължението на тротоара е пешеходна пътека. Тази разпоредба дълго време създаваше сериозни проблеми при възникнал инцидент на такова място. Скоро пешеходците вече няма да са с предимство.

В стария закон е посочено, че между два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, но пък имаше и задължение да е сигнализирана с пътен знак. Пътните полицаи все още бистрят при писането на протоколите си при инциденти дали тези места са пешеходни пътеки, или не са. В новия закон обаче ще е записано изрично, че

пешеходна пътека трябва да е

маркирана и сигнализирана

Посочено е, че ще има предупредителен пътен знак преди мястото за пресичане, както и на самото място.

Към най-опасните и агресивните водачи на пътя също ще има допълнителни мерки. Изписани са седем нарушения, ако водач направи 3 от тези 7 нарушения в рамките на две години, ще губи своята правоспособност, както и загубата на контролни точки. След това ще трябва да извърви цялата процедура за възстановяването им. Има голяма вероятност да бъде премахнат т.нар. златен талон и всички привилегии, които той предоставя на водачите. Този вид документ по закон се нарича контролен талон „Водач на МПС без наказания“. Издава се от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева без банковите комисиони. Шофьорът може да получи златен талон, когато няма нарушения не по-малко от 6 г.

Ограничават помпите в такситата

Клиентите на такситата вече няма да заплащат престой. Промени ще въведат на нейно място тарифа, която ще таксува цялото време за пътуване. Така ще бъдат ограничени и помпите в колите на таксиметровите водачи. Сега няма как да се провери стоенето в задръствания, докато времето за цялото пътуване можело да бъде измерено. Сред останалите мерки е изграждането на защитена връзка между генератора на сигнала на фискалния апарат и таксиметровия апарат. По евродиректива апаратът трябва да отчита времето на движението или изминатите километри, или комбинация от двете. Сигналът от скоростната кутия до таксиметровия апарат трябва да е защитена връзка, за да не може да се вкара помпа. Сега масово се слагат устройства, в които се слагат жиците, и те подават грешен импулс при натискане.

Обособяват зони с

30 км/час в големите градове

В новия закон ще се уточнят и новите зони за споделено движение или т.нар. зони 30, каквито има в повечето големи градове в Европа. По преценка на кметовете ще се обособяват такива зони, в които превозните средства не трябва да надвишава 30 км в час и с предимство ще бъдат пешеходци и велосипедисти. Тези зони ще се маркират с пътни знаци на входа и изхода им, а вътре ще важат еднакви правила. Това ще се спести на кметовете допълнителни маркировки и знаци. Спазването


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар