От ПП-ДБ поискаха извънредно заседание на парламента за резолюцията за геноцида в Сребреница

От ПП-ДБ поискаха извънредно заседание на парламента за резолюцията за геноцида в Сребреница

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) поискаха извънредно заседание на Народното събрание другата седмица по две теми – във връзка с участието на България в гласуването на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, както и за заплатите на медиците у нас. Това обяви пред медиите Николай Денков от ПП-ДБ пред зала 6 на НДК.

Днес събрахме подписи с искане за още едно извънредно заседание на Народното събрание за следващата седмица , тъй като имаме два казуса. Единият е свързан с грандиозния гаф по отношение на тази грама, която е изпратена в последния момент, с искане за гласуване, което не съответства на позицията на България, заяви Денков. Искането е от премиера и външен министър към посланика там, този, който разбира от дипломация знае, че ако това беше изпълнено щеше да бъде огромно петно върху България, което години наред щеше да се използва срещу нас, коментира той.

Ако имахме редовно правителство, това беше абсолютно основание за искане на вот на недоверие, добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ. По думите му е недопустимо в последния момент премиерът да дава указания на българския представител в ООН. Второ, съвносители сме на проекта на това решение като държава и това е абсолютно основателно, защото става въпрос за безжалостно избиване на огромен брой хора в центъра на Европа, посочи Атанасов.

Нека да дойде Димитър Главчев, да чуем какви са неговите основания да поиска това нещо, призова той.

По-рано днес от правителствената пресслужба разпространиха позиция до медиите във връзка с “участието на България в гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-ата годишнина от геноцида в Сребреница”, в която се посочва, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. Посочва се също, че разпространената в публичното пространство грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата, посочват още от служебното правителство.

Освен казуса с резолюцията на ООН, като втора причина за свикването на заседанието на парламента Николай Денков посочи заплатите на лекарите и на медицинските сестри. При увеличението на бюджета на тази година на НЗОК бяха предвидени средства, така че да има за минимални заплати за медицинските сестри поне 1500 лв. и за лекарите стартова заплата поне 2000 лв. Отново виждаме опит това да бъде отложено с още една година, каза още той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар