Румен Радев

От президентството с тежки думи към депутатите. Избори ще има!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Такава деликaтна ситуация трябва да се развива пред очите на обществеността, а не потайно, защото остава съмнението за някаква сделка. Появиха се информации, които засилват тези съмнения и това не е добре както за парламентаризма, така и за самото правителство, ако то мине“.

 

Това каза в студиото на “Още от деня” по БНТ проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет към президента Радев, по повод твърденията, че депутати и политици от “Продължаваме промяната” звънят на колеги и ги убеждават да подкрепят новия кабинет.

“Това създава една неблагоприятна, да не кажа токсична, атмосфера, която ще му пречи, защото то би трябвало да върши много трудни и важни неща”, допълни той.

По думите му охлаждането на отношенията между президента и правителството, е процес.

“Не само президентът, но много хора възприехме появата на “Продължаваме промяната” с надежда, че на политическата сцена се появява нещо ново, което ще промени нещата. За съжаление, думите и намеренията не бяха подкрепени от действия и резултати. Разминаването между президента и правителството, и мнозинството в парламента дойде, защото за 6 месеца не беше постигнато почти нищо от обявените намерения”, заяви проф. Маринов.

Той подчерта, че в това няма нищо изненадващо, защото стандартите на президента Радев към всяко правителство, независимо кой го е излъчил, са едни и същи.

На въпрос за изгонването на 70-те руски дипломати той заяви, че е обезпокоен от начина на взимането на такива важни за страната решения.

“Аз смятам, че тук има сериозен проблем. Нека да преценяват специалисти, дипломати – знаете, че по цял свят има случаи да се експулсират дипломати, но въпросът е това да е убедително, с доказателства и да не се пресолява манджата по странни съображения или в търсене на престижни изгоди”, коментира още проф. Маринов.

За него, ако този кабинет да мине, той ще бъде пред много трудности и рискове, включително и за електоралното представяне на всяка една партия.

“Ходът на БСП беше с такъв оттенък – да успокои своите избиратели, че преглъща тази стъпка на министър-председателя (изгонването на руските дипломати – б.р.). Не само БСП, а всяка една от управляващите партии, която смята да участва в българската политика по-нататък, ще трябва да си дадат сметка как тяхното участие в управлението ще се отрази на бъдещите им резултати”, прогнозира проф. Маринов.

Той препоръча да не се заблуждаваме – “този кабинет може да бъде избран, но не може да се задържи дълго. Рано или късно ще има нови предсрочни избори“.

 

„Смятам, че от „Продължаваме промяната“ не е редно да звънят на други депутати. Появиха се информации, че тези неща не са от вчера и от днес. Чувам, че тези депутати, които подкрепят парламента, ще им бъде предложено повече от едно министерско кресло. Така се създава една токсична атмосфера“, обясни Маринов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар