От първо лице: Хаос, липса на пари и храна правят живота в Кабул игра на оцеляване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Несигурност, безвластие и дезинформация царят в Кабул днес. В Деня на независимостта на Афганистан пред БНТ говори преподавател от Университета “Кардан” в столицата на ислямската република. Хаос, липса на пари и храна правят ежедневния живот в Кабул игра на оцеляване, разказва проф. Фахим Садат.

Професор Садат, който ръководи катедрата по Международни отношения в Университета в Кабул, описва хаоса в страната. “Има вакуум във властта. Афганистан в момента е страна без държавност: няма правителство, хиляди хора жадуват заминаване и евакуация”, казва ръководителят на катедра “Международни отношения” в Университет “Кардан” – Кабул.

За да стигне от вкъщи до университета, който е на 10 км. от летището, проф. Садат минава през пропускателните пунктове на талибаните. “Има по-малко пропускателни пунктове, защото сега талибаните фокусират усилията си да овладеят правителствените активи и институции”, казва Фахим Садат.

 

Снимка: БНТ

За да установят минимален ред в столицата, талибаните патрулират по улиците. “Опитват се да предотвратят грабежи. Хора от покрайнините на Кабул идват в центъра и започват грабежи и плячкосвания на частната собственост“, каза Фахим Садат.

Макар някои магазини вече да отварят врати, хората нямат пари. Парите в банкоматите са свършили, да намериш долари, е невъзможно и има осезаем недостиг на храна, разказва професор Садат. Трети ден банките не работят.

“Каквито и спестявания кеш имаха хората, ги похарчиха. Надяваме се банките скоро да отворят, защото няма откъде да намерим пари, за да покриваме ежедневните си разходи. Кабул е все още във военна ситуация. Въпреки че животът лека-полека се възстановява – някои магазини отварят, повече хора излизат навън – периодът на шок очевидно приключва, но все още има трудности”, каза Фахим Садат.

Как се държат талибаните в града?

“Очевидно поведението им до момента е задоволително. Държат се добре, не влизат в ничии къщи и не осъществяват претърсвания. Към момента предимно охраняват критичната инфраструктура и са фокусирани върху преходния период във властта, овладяването на правителствените активи и райони, контролирани от доскорошната власт.

Цари дезинформация.

“Има различна информация и новини отвсякъде. Понякога са фалшиви новини. Появи се например информация за убийството на един от губернаторите на провинция Логар и че тялото му е захвърлено на улицата. Само след 10 минути той се появи по телевизията и обяви, че е жив”, каза Фахим Садат.

Професор Садат се притеснява най-вече за жените, на които преподава. “Една от неяснотите към момента е именно въпросът с жените. Не зная ще видя ли студентките си отново и ще успеем ли да завършим семестъра. Талибаните казаха, че религиозното духовенство и ислямските проповедници скоро ще излязат с решение относно обучението на жените и ангажирането им в публичния живот и работа”, каза Фахим Садат.

Относно провинциите, в които муджахидините вече организират съпротива срещу талибаните, професорът чертае мрачно бъдеще за страната, изправена пред нова гражданска война, според него.

“Афганистан ще види още много войни в районите с поддръжници на предишното правителство или в териториите, където в момента се организира съпротива. Ще има още много кръвопролитие, боеве и страдание”, казва Фахим Садат.

За професора и неговите студенти трудните дни в Кабул тепърва предстоят.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар