От сега: Адв. Екимджиев призова прокуратурата да провери здравната криза

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата трябва да се задейства, за да провери дали длъжностни лица с действия или бездействия при реакцията си срещу пандемията в страната не излагат на риск живота и здравето на хората.

Това смята адвокат Михаил Екимджиев. В интервю за bTV той допълни, че гражданите също могат да предяват граждански искове срещу държавата за обезщетение, ако са пострадали от здравната криза.

Той определи спешно болните, за които няма линейка или няма болница, която да ги приеме, като жертви на нечовешко и унизително третиране.

Според Екимджиев правителството е пропуснало възможността да подготви системата за очаквания удар. Правителството ни натрапваше, че строгите мерки, които ни бяха наложени през пролетта, са, за да се спаси системата. “От юридическа гледна точка тогава мерките бяха порочни, но добронамерени. Сега сме свидетели на престъпно бездействие и безхаберие в продължение на половин година”, обясни адвокатът. И допълни, че премиерът Бойко Борисов действа в типичния си стил – да се гасят пожари. “Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не – купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки – всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи”, обясни Екимджиев.

“В по-нормална ситуация когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари. Сега има случаи, които бяха немислими преди пандемията – липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ; липса на лекари, които да обгрижват спешно болните; липса на медикаменти. Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври”, посочи юристът.

Според него пациентите, лишени от спешна помощ, са обект на “нечовешко и унизително третиране” и, в случай, че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата. “Важно е да има искове, за да бъде преодоляно това чувство за безнаказаност, правителствата се сменят, но тези практики на безотговорност спрямо живота и здравето на гражданите остават. Това ми напомня на Чернобил, когато държавата ни успокояваше, че няма нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно”, добави Екимджиев.

Екимджиев коментира и абсурдната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която ограничава хората, навършили 65 години, да пазаруват в аптеките и хранителните магазини само между 8 и 10 ч. “Добронамереността може да е по-интелигентна и юридически издържана”, каза Екимджиев. Той не разбира какво е наложило промяната от режима през пролетта, когато за възрастните имаше зелен коридор за пазаруване, но те можеха да влизат в магазините и в останалата част от деня. “Имам чувството, че там, където се вземат решенията, или няма юрист, или неговото мнение не се чува”, допълни адвокатът.

Както “Сега” писа в четвъртък, предстои заповедта на Ангелов да бъде атакувана в съда.

До края на месеца може да има 4000 починали от коронавируса. Такава прогноза направи пред bTV математикът Лъчезар Томов. Това означава за 17 дни да починат повече от 2000 души. От началото на пандемията жертвите на вируса в България са 1970.

По думите на Томов “децата са невидимите диспечери на вируса”. В България взехме най-либералните мерки в училище, а там вирусът се разпространява много добре заради малките затворени помещения и липсата на вентилация, смята Томов. Той упрекна и ниската здравна култура на хората, които продължават да ходят на работа и със симптомите на вируса.

Според неговите изчисления, базирани на тестовете, в момента случаите са три повече от официално регистрираните с тестовете.

Пак според сметките му между 9 и 12 хил. души имат нужда от хоспитализация, докато в болниците в момента са 4768 пациенти.

“Ако мерките бяха затегнати по-рано, щеше да има хиляди спасени животи. Можеше да реагираме добре още лятото. Мутафчийски беше докарал случаите до 6 на ден. Можеше да стигнем до 0 случая на ден”, смята Томов.

Източник: Сега

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар