От сега: Върнаха „опасните“ пистолети на протестиращия Павел Спасов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След сблъсъците на Великото народно въстание на 2 септември полицията взе по-сериозни мерки за втората масова демонстрация на 10 септември. От рано рано, рано започнаха обстойни претърсвания на протестиращи и задържания. Станахме свидетели как униформени „почистват“ района около Партийния дом, мушкат се в храстите, за да търсят бутилки, павета, камъни и други подобни.

Сутринта на 10 септември бяха задържани шестима души. От Топновини следим от самото начало един меко казано абсурден арест. Протестиращият Павел Спасов бе задържан и отведен в Първо районно, защото е имал в себе си два водни пистолета, които полицията счете за опасни предмети.

Часове той и адвокатите Полина Велчева и Кристиян Григоров чакаха заповедта за арест. По закон заповедта трябва да се издаде веднага и не може човек да бъде държан без нея. Това обаче е порочна практика при такива арести, споделиха адвокатите. Павел Спасов остана в районното 6 часа, след което бе освободен, а „опасните“ пистолети бяха задържани от полицията.

6 дни след ареста протестиращият е призован да си вземе двата водни пластмасови пистолета. В районното е останал спреят за самозащита, който Спасов е носил на 10 септември. Мотивът на униформените да го задържат е, че е забранено да се носи на митинги и протести, въпреки че арестът е не на самия протест, а в близост до КПП. Съставен е протокол и пистолетите са върнати с разписка.

„Павел да бъде задържан заради видимо празни водни пистолети играчки е абсурдно“, заяви в интервю за Топновини адвокат Кристиян Григоров. „Задържането следва да е крайна мярка и когато е абсолютно необходимо. В конкретния случай задържането е незаконосъобразно. С адвокат Полина Велчева сме обжалвали заповедта за задържане пред Софийския районен съд и очакваме дело“, обяви той. Адвокатът поясни, че законът не предвижда задържане на лице, когато полицейски орган има съмнение, че носи в себе си опасни предмети. В случая е следвало полицията само да изземе предметите, а не да се стига до задържане.

Разговаряхме и с Павел Спасов и го попитахме защо протестира и защо да изразиш гражданската си позиция е важно. „Протестирам, защото корупцията, безобразията и наглостта на управляващите страната ни достигнаха до неописуеми размери. Повече не мога да живея в тази страна без да правя нищо. Протестите са важни, защото гражданската активност и формирането на силно гражданско общество са единственият начин нещо да се промени“, заяви той.

Снимки: Адв. Кристиян Григоров

„Пистолетите са от „Хиполенд“ и бяха купени в деня на прокурорската атака срещу веригата в знак на симпатия към собственика за смелостта му открито да заяви, че подкрепя протестите и съпричастност към това, на което беше подложен за тази смелост. Не го познавам лично и никога не съм го срещал“, обяви Павел Спасов.

Акция в „Хиполенд“ след подкрепа на протестите

Арестът. „Преди задържането ми сам се представих на полицаите и ги попитах дали искат да проверят багажа ми. Виждайки, че нося водни пистолети и спрей, ми казаха, че внасянето им в зоната на протеста не е разрешено, но не пожелаха да ги конфискуват на място, и да ме допуснат до протеста. След като получиха инструкции, ме заведоха до черен полицейски бус, в който ме помолиха да вляза заедно с багажа си. Забелязаха, че не съм агресивен и бяха учтиви с мен, но не ми казаха защо ме задържат и какви са правата ми в тази ситуация. Когато един от полицаите понечи да ми сложи белезници, колегата му отбеляза, че в моя случай това очевидно не е необходимо, и той се въздържа да го направи“, разказа още той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар