От сега: ДАНС откри измами със „златните паспорти” от времето на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при раздаване на българско гражданство с т.нар. „златни паспорти” срещу инвестиции по времето на ГЕРБ.

Проверката продължава и в момента, увери министърът на правосъдието Надежда Йорданова по ТВ 1 в петък вечерта.

Тя допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения.

На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас, отбеляза Йорданова.

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни.

Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза правосъдният министър.

Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет, допълни Йорданова.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар