От сега: Европа поиска от Борисов да върне почти 11 милиона лева

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Забавяне на дейностите по строителството на новия обход на Габрово може да се окажат причина за връщане на евросредства от страна на държавата. Европейската комисия вече е започнала процедура по налагане на финансова корекция в размер на 5.67 млн. евро или около 11 млн. лева.
В писмо по запитване на депутати от БСП транспортният министър Росен Желязков пояснява, че пътят е почти готов, като Агенция “Пътна инфраструктура” е поела ангажимент да бъде пуснат до края на ноември тази година. Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис. Прогнозната стойност на проекта е 130 млн. лв.
За да не загуби финансирането, държавата раздели обхода на фази и изпрати молба до ЕК да прехвърли средствата от периода 2007 – 2013 година към периода 2014 – 2020. Молбата беше приета, но условието беше пътят да е готов до края на миналата година.
Според ЕК обаче заради забавянето трябва да бъде възстановено еврофинансирането. В проектът има и пари от бюджета в размер на близо 2 млн. лева.
Желязков обяснява забавянето с откриване на археологически обект, което е наложило поредното удължаване на срока за приключване на проекта – до 26 ноември 2019 година.
В началото на август България е изпратила писмо до ЕК, в което съобщава докъде е стигнал проектът и предлага на комисията да преразгледа процедурата за налагане на финансова корекция. “Имаме неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта за “Обход на гр. Габрово” в рамките на 2019 г. финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена”, завършва отговора си Росен Желязков.
Физическото изпълнение на обекта е 92%. По трасето се работи при пълна мобилизация. Завършена е конструкцията на най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната, с дължина 640 м и отвор 160 м. Мостът се изпълнява по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката долина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори и това е третият такъв у нас след виадукта на 48-ми км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа, разясниха по-късно от АПИ.
В тунела на обходния път се изграждат системите за безопасност и се изпълняват довършителни работи. Полагат се асфалтови пластове, изградени са отводнителните съоръжения и окопи, бетоновите бордюри, пътните банкети, монтирани са предпазни еластични огради. Българската държава е декларирала пред Европейската комисия, че предвид напредналия етап от изграждане на обхода, мобилизацията на изпълнителя и оставащите видове строително-монтнажни работи, обходният път ще приключи в срока, който е посочен, а именно края на ноември 2019 г.
Обходният път на Габрово е приоритетен проект за България и натрупаното с годините закъснение заради продължителното обжалване от екологични организации на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, откритите археологически обекти и т. н., е преодоляно и са предприети всички действия за завършването на проекта без финансови санкции, посочват от пътната агенция.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар