Промяна

От сега: Кокорчо свали Кирчо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бомбата на агенция ПИК, че Асен Василев иска да свали своя доскорошен приятел Кирил Петков от премиерския пост, се потвърди. Очаква се в следващите минути Василев да бъде обявен за новия кандидат за министър-председател, който следобед да получи мандат за съставяне на правителство от Румен Радев.

Припомняме, че през май медията ни съобщи за напрежение между двамата съпредседатели на “Продължаваме промяната”. Тогава Василев в последния момент качи съпругата на Петков – Линда, в самолета на българската делегация за Италия. С действията си финансовият министър забърка страшен интимен скандал около Кирил, съпругата му и любовницата му Лена.

Още тогава се заговори, че Асен Василев е твърдо решен да отстрани Петков и да седне в стола му в Министерски съвет.

За бъдещата рокада на най-високия пост в държавата ПИК започна да пише месец по-рано. Тогава през април се появи информация, че Василев се хвалел открито, че Кирил Петков е пътник и той ще е следващият министър-председател.

На 16 юни ПИК съобщи и за двата варианта пред “Продължаваме промяната” след внесения вот на недоверие от ГЕРБ. Още тогава информирахме, че ще бъде предложено ново правителство с премиер Асен Василев. Ако то не мине, отиваме на предсрочни избори.

Напрежението между двамата съвсем ескалирало на 22 юни – денят, когато вотът на недоверие мина и правителството си замина. Тогава, в услужливото лакейническо интервю на Светослав Иванов за БТВ, Кирил Петков каза нещо от сорта: аз ставам за премиер, Асен не става за премиер, той по̀ става за финансов министър.

В парламентарната стая на “Продължаваме промяната”, Асен Василев, чувайки тази реплика от телевизора, гневно възкликнал: “И защо пък аз да не ставам за премиер?!”

Неофициално се знае, че във войната между Асен Василев и Кирил Петков се включило и семейство Лорер. То застанало изцяло зад вицепремиера и финансов министър. Премиерът пък се радвал основно на подкрепата на говорителката си Лена.

Точно групата около Василев и Лорер надделяла при вчерашните спорове в Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната”. Тя успяла да вземе мнозинство и да избута напред за кандидат-премиер Асен.

Затова и колкото и да не му се иска на Кирил Петков, той ще е принуден в следващите часове да обяви името на своя доскорошен противник за нов кандидат-премиер. Предложението на Киро обаче едва ли ще се хареса на коалиционните партньори на “Продължаваме промяната”. От БСП и ИТН вече обявиха, че са готови да се върнат на масата за преговори само ако Петков и Василев не са част от следващо правителство.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар