От сега! КПКОНПИ проверява ДеБъ районен кмет за лично облагодетелстване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Росина Станиславова от “Красно село” ще обяснява уговорила ли е 10% от непредвидените разходи при ремонт да бъдат “връщани”

Служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество – КПКОНПИ, са започнали проверка на място в администрацията на столичния район „Красно село“. През последната година кметът на района Росина Станиславова се прочу с проблемите, които има с комисията с председател Сотир Цацаров. „Проверката е по сигнали на граждани и по публикации във вестник „24 часа“ и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности“, се казва в съобщението.

Проверката обхваща действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на „Красно село“, поясняват от КПКОНПИ. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

Също така проверката обхваща действия по отношение на проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на „Красно село“ Росина Станиславова по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна).

Проверяват се също действия по изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

Проверява се още постъпил сигнал за изградена трайна практика в община „Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

Проверяват се още постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

От КПКОНПИ припомнят, че от 9 юни 2021 г. кметът на „Красно село“ Росина Станиславова вече е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Освен това тя блокира с обжалване и друга програма на Столичната община. Става дума за програма “Европа” на СО, подкрепяща инициативи на гражданското общество. Одобрените тази година проекти на 44 граждански организации по нея няма да могат да се реализират поради внесена жалба в съда от Станиславова срещу решение на Столичния общински съвет относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г. По същия начин към края на май т.г. Станиславова блокира и Програмата на София за 2021 г. за подкрепа на младежки дейности, чийто бюджет за т.г. е 150 000 лв. Проектите на Район “Красно село” са два, но тъй като не са били одобрени, тя подаде жалба в съда.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар