ОТ СЕГА: Мая Манолова праща промените в пенсиите в конституционният съд

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Омбудсманът Мая Манолова се готви да сезира Конституционния съд (КС), ако няма промени в Кодекса за социално осигуряване, стана ясно от нейна позиция до медиите.

Националният обществен защитник призова законотворците да предоставят право на гражданите да избират формулата за пенсионирането си.

“Като национален омбудсман заявявам категоричната си позиция срещу новата формула за изчисляване на пенсиите, която по данни от НОИ ще ощети над 31% от гражданите, които се пенсионират след 1 януари 2019 г.”, заяви Манолова.
Предварителните данни на НОИ за “неутрален ефект” от новата формула, въведена “на тъмно”, са безпочвени, категорична е Манолова.

„Смятам, че за достоен живот на гражданите в пенсионна възраст трябва да се търсят други формули и пътища, така, че размерът на пенсиите да бъде осъвременен поне до линията на бедност.

В случай, че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоречието на нормата с Конституцията на Република България”, пише Манолова.

От началото на годината в институцията на омбудсмана са постъпили жалби от засегнати граждани по проблема с пенсионирането и тя е сезирала министъра на труда и социалната политика.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “ОТ СЕГА: Мая Манолова праща промените в пенсиите в конституционният съд

  • Много правилно, ама ако си беше сложил кирилица, нямаше да имаш грешка. Още не е направен такъв съвременен компютър, на който да не може да се сложи българска клавиатурна подредба.

Вашият коментар