От сега: Русия е на крачка от извънредно положение

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският парламент прие днес на първо четене законопроект, който дава на правителството разширени правомощия във връзка с пандемията от коронавирус. Кабинетът получава по-специално правото да обявява извънредно положение и повишена готовност в цяла Русия или в част от федерацията, предаде ТАСС.

Министрите ще могат освен това да ограничават търговията с определени медицински изделия, да обявяват мораториум върху образуването на процедури за фалит, да вземат и ред мерки в подкрепа по-специално на туристическия бизнес.

Депутатите упълномощават правителството и да определя през 2020 г. случаи, в които е възможно, държавата да прави покупки от единствен доставчик, да прави промени в договорите поради форсмажор във връзка с пандемията и др. Одобрен е на първо четене и законопроект, който засилва наказателната отговорност за нарушения на санитарно-епидемиологичните правила.

Ако заразено лице причини с такива нарушения поради небрежност масово заболяване, ще се наказва с глоба до един милион рубли или със затвор до 3 години, или с лишаване от права да заема определени длъжности. При смъртни случаи или умишлено създадена заплаха се предвиждат по-тежки глоби и до 7 години лишаване от свобода. Към 30 март в Русия са регистрирани 1836 случая на заразяване с коронавируса, починалите са 9, оздравелите – 66, добавя агенцията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар