От сега: Ще има уволнени заради кораба край Яйлата, транспортният министър постави ултиматум на собственика

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Транспортният министър Христо Алексиев отиде край местността Яйлата, където вече седмица кораб с азотна тор е заседнал. Той даде брифинг, на който стана ясно, че ще има уволнени от „Морска администрация“.

 

„Учудващо е, че „Морска администрация“ е дала толкова много време на собственика да изтегли кораба си – една седмица да направи план и един месец да изведе кораба“, каза Алексиев. Той коментира и че от „Морска администрация“ не са спазили изискванията на МОСВ за претоварването.

По думите му сега правителството трябва да реши ситуацията като „екшън герои“ и ще го направи. Министърът добави, че е говорил лично с фирма, която се занимава със спасяване на кораби, както и че се подготвя план в момента за спасяване на кораба.

Алексиев заяви още, че ще провери по верига „кой е спал и не си е свършил работата“ и ще бъде абсолютно безкомпромисен. „Няма да се чака много с уволненията“, категоричен е той. „Установени са нерегламентирани контакти и действия от „Морска администрация“, каза ресорният министър, без да посочи какви точно.

Стана ясно, че корабът ще бъде укрепен с четиритонни котви, за да не бъде разбит от вълните, тъй като се очаква те да са до 2 метра.

„Дойдох, за да се запозная със случая. Виждам една престъпна безотговорност години назад във времето. В закона ясно е разписано, че държавата трябва да има процедура за такива случаи, както и техника. Оказва се, че нищо не е свършено“, обясни Алексиев.

По-рано операцията по освобождаване на кораба „Вера Су“ беше прекратена за деня заради очакващи се лоши метеорологични условия и скъсано въже.

След брифинга директорът на „Морска администрация“ капитан Живко Петров също говори пред медиите. Той потвърди думите на Алексиев, че няма законова процедура, според която да се действа в такива случаи. За думите на министъра, че уволненията няма да закъснеят, Петров обясни, че не се е родил директор.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар