Луна Нийл Армстронг

От село Стакевци до НАСА и „Аполо 11“, невероятната история на един български учен

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Село Стакевци, което се намира едва на 3 километра от границата със Сърбия, ще се окаже ключово за… Нийл Армстронг. Да, точно така – за първия човек, стъпил на Луната.

Какво е общото, между малкото българско село и НАСА?

Отговорът е: Виден Табаков.

За много от нас това име е напълно непознато, но колкото и невероятно да звучи, благодарение на този мъж, мисията на „Аполо 11“ е успешна, а Нийл Армстронг успява да направи огромната крачка за човечеството.

Докато Виден Табаков стои в контролната зала в САЩ и гледа как благодарение на работата му човекът покорява космоса, в България името му не се споменава.

Още повече – издадена му е смъртна присъда и по всичко изглежда, че Виден Табаков може да пренесе хората до нови хоризонти. Но не и да се върне в родната България.

За невероятната съдба на българския учен и инженер Vesti.bg и Вдъхновените разговарят с една от неговите наследнички – племенницата му, Мариана Рангелова.
„Той беше волеви, малко рязък, властен“, започва разказа си Мариана. „Никой друг не ми се е радвал така, че съм физик“.

Бащата на Мариана и Виден Табаков са първи братовчеди, но израстват като братя.

Българският учен се отличава още като ученик във видинската гимназия. Всички му казват, че знае повече и от учителите. Според Мариана, той е бил роден с гениалност, която е необяснима и се е проявила още в ранните му години. За всички е ясно, че Виден ще продължи образованието си в София. Пътят обаче, който съдбата му е отредила, ще се окаже много по-голям.

Повече за живота и съдбата на Виден Табаков четете ТУК

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар