От Старозагорската митрополия обясниха отсъствието на митрополит Киприан от шествието за патриарха

От Старозагорската митрополия обясниха отсъствието на митрополит Киприан от шествието за патриарха

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От Старозагорската митрополия обясниха, че в деня на интронизацията на патриарх Даниил митрополит Киприан е излязъл от сградата на Светия синод във връзка с ангажиментите му по определения протокол за посрещане на официалните лица и делегации на входа на храм-паметника “Св. Александър Невски”. Отбелязват и че митрополит Киприан е известил резултата от втория тур на проведения избор пред медиите “непосредствено след преброяването на гласовете”.  

На 30 юни историкът проф. Христо Матанов от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет от 1993 до 1996 г., отбеляза, че “един от уважаваните митрополити – Киприан, не е споменал името на Даниил при интронизацията на патриарха. “Той не каза кой е избран за патриарх. Това е скандално”, коментира историкът в специалното издание на “120 минути”.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан е говорител на Светия синод. Във връзка с коментари, че трибуната за официално обявяване е останала празна, пред NOVA той каза, че процедурата е била спазена и че името на новия патриарх вече е било обявено.

В нарочно съобщение от Старозагорската митрополия днес уточняват:

“Във връзка с появили се медийни публикации, че Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан е напуснал демонстративно административната сграда на Светия Синод на Българската православна църква и Българската патриаршия и не е пожелал да обяви името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, държим да отбележим, че митрополит Киприан извести резултата от втория тур на проведения избор пред медиите, непосредствено след преброяването на гласовете. 

Напускането на сградата и отсъствието на празничното шествие се дължи единствено на ангажиментите му по определения протокол за посрещане на официалните лица и делегации на входа на храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите (с 69 гласа) на Патриаршески избирателен църковен събор след балотаж с Врачанския митрополит Григорий (66 гласа и три недействителни бюлетини). 

България посрещна своя четвърти патриарх Даниил след повече от четиричасова церемония по интронизацията в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, последвана от военен церемониал, с който държавата почете новия духовен водач на Българската православна църква. Той наследи начело на Българската православна църква (БПЦ) починалия преди три месеца патриарх Неофит. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар