От Страсбург зоват Ердоган да отмени предсрочните избори – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призова Анкара да отмени насрочените за 24 юни т.г. предсрочни избори и като причина посочи острото разминаване с европейските критерии. Контролната комисия на ПАСЕ в Страсбург посочва, че избирателният закон в Турция е променен само месец преди решението за предсрочния вот, извънредното положение отново е продължено/за 7-и път/ , съществуват съмнения за сигурността и прозрачността на изборите, а всичко това означава, че те няма да бъдат проведени в условията на демокрация, предаде БГНЕС. Отбелязано е, че краткият период между новия изборен закон и датата на вота не гарантира време на политическите партии за адаптация и подготовка. Това е в противоречие с принципите, определени от Венецианската комисия, според които изборните правила могат да се променят 3 месеца преди датата на вота. Освен това избирателният праг остава на нивото от 10%, което не отговаря на разбирането за политическия плурализъм, отбелязва турската редакция на ДВ.

Тревожно е и това, че според новата изборна система полицията ще има правото да влиза в секционните избирателни комисии. Турция не е изпълнила и препоръките за медийното отразяване на изборите и за финансирането на политическите партии, заложени в докладите на ПАСЕ и ОССЕ след предишния вот, констатира контролната комисия. В решението й е подчертано, че в реалните условия не могат да бъдат организирани демократични избори и така тяхната легитимност ще бъде поставена под съмнение. Поради това ПАСЕ отправя сериозното си послание към Анкара да отмени предсрочния вот, а то е подкрепено от редица европейски институции. ПАСЕ постави под мониторинг Турция миналата година около провеждането на конституционния референдум от 16 април.

Все още няма яснота дали европейската структура ще изпрати свои наблюдатели за насрочените за 24 юни избори в Турция, която е член на Съвета на Европа. Въпреки категоричния знак от Страсбург, днес на редовното заседание на парламентарната група на управляващата ПСР президентът и партиен лидер Реджеб Ердоган заяви, че стартът на предизборната му кампания ще бъде даден в Измир и след това няма да остане непосетено място в страната, съобщават турските медии. Държавният глава се закани да “съсипе мръсната игра” на валутния курс спрямо турската лира и посочи мега-проектите /третото летище на Истанбул, Канал Истанбул, 3-етажния тунел под Босфора, първата копка на моста при Чанаккале/ като връх в икономиката под ръководството на ПСР. Ердоган каза, че през месец май в закрита спортна зала в Европа ще проведе предизборен митинг с турската общност, но отказа да назове в коя държава ще бъде това. С този вот започва времето на още по-голямата демокрация и благоденствието, на сигурността и спокойствието, това ще бъде вотът на нашите млади хора, посочи Ердоган.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар