“От тигана. . .в огъня?”: ООН с по-оптимистична прогноза за икономиката на света

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната икономика ще нарасне с 4,7 процента тази година благодарение на по-силното от очакваното възстановяване в САЩ. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД – UNCTAD), публикуван днес и цитиран от световните агенции.


ООН алармира за заплахата от старите коли

Предишната оценка на организацията бе за растеж от 4,3 процента, припомня БТА.

Корекцията към повишение спрямо септемврийската прогноза се основава на очакваното увеличение на потребителските разходи в САЩ на фона на напредъка в разпространението на ваксините срещу Ковид-19 и широкообхватния пакет стимули, се посочва в доклада.

Очаква се световното възстановяване, което започна през третото тримесечие на 2020 година, да продължи и през 2021-а макар и с голяма степен на неравномерност и несигурност, отразяващи епидемиологичните, политически и координационни неясноти, според експертите.

По-рано този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също преразгледа към повишение прогнозата си за растежа през тази година – до 5,6 процента спрямо предварителните очаквания за 4,2 процента.

Според доклад от 22 страници на ЮНКТАД Ковид-19 ще има продължителни икономически последици и ще е необходима постоянна правителствена подкрепа. Авторите на доклада, озаглавен “От тигана. . .в огъня?”, смятат, че най-големият риск за перспективите пред световната икономика би било връщане към строги икономии.

Миналата година икономиката се е свила с 3,9 процента, след като разпостранението на Ковид-19 доведе до налагане на карантини в повечето страни по света, се посочва в доклада.

Влиянието на коронакризата бе прекомерно и доведе до безпрецедентен спад на доходите на населението, като най-засегнати са хората в развиващите се страни, подчертават авторите на доклада.

Сценарият би бил още по-лош, ако централните банки не бяха предприели мерки, за да избегнат финансов колапс. Пакетите за стимулиране и спадът в цените на суровините, както и относително бързото разработване на ваксините, също оказаха положително влияние, според експертите на ЮНКТАД.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар