От форум в Мадрид крайнодесни призоваха за

От форум в Мадрид крайнодесни призоваха за “ден за освобождаване” за ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Мадрид европейската крайна десница демонстрира амбициите си три седмици преди европейските избори. На форум в събота и неделя партия “Вокс” и нейни европейски крайнодесни съюзници призоваха изборите за ЕП да бъдат превърнати в “ден за освобождаване” за ЕС.

Крайнодесните се опитват да демонстрират общ фронт въпреки различията помежду си, отбелязва Франс прес.

Форумът “Да живее Европа 24” беше организиран от “Вокс” и в него се включиха представители на десетина националистки европейски партии. Гостуваше и президентът на Аржентина Хавиер Милей.

Форумът беше повод за редица крайнодесни фигури, сред които премиерът на Италия Джорджа Мелони чрез видеовръзка и лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, присъстваща лично, да отправят призив за обединение на всички суверенистки формации в ЕС, за да се преориентира блокът.

“Ние сме, всички заедно, на последната права, за да превърнем 9 юни в ден на освобождаването и на надежда”, заяви Льо Пен и уверим, че “истинската Европа е тази на свободата и на народите” и, че тя има нужда от обединени националистически сили.

“Ние защитаваме всички нашия национален суверенитет, но ние знаем също, че не можем да го направим сами. На глобализацията и на нейната социалистическа душа, ние трябва да отговорим чрез един световен алианс”, заяви Сантиаго Абаскал, лидерът на “Вокс”.

Във видеопослание унгарският премиер Виктор Орбан призова “патриотите да окупират Брюксел”, докато Мелони прикани за мобилизация и за излизане на улицата, за да се постигне промяна в Европа.

Тази конвенция се проведе в момент, в който десните, националистически и суверенистки формации бележат подем в редица страни, според допитванията. Но зад кулисите те водят интензивна битка относно състава на бъдещите еврогрупи в ЕП.

Унгарската крайна десница може да предяви териториални претенции към Украйна

“Национален сбор” сега е част от “Идентичност и демокрация” заедно с “Алтернатива за Германия”, която отсъстваше от Мадрид и с която партията на Льо Пен е в конфликт. “Вокс” и партията на Мелони “Италиански братя” са част от групата на “Европейските консерватори и реформисти”.

Урсула фон дер Лайен, лидерката на ЕК, която идва от Европейската народна партия, основна група в ЕП, не изключи възможността за съюз с “Европейските консерватори и реформисти”, но изключи всякакво сътрудничество с “Идентичност и демокрация”, които са възприемани като по-близки до Русия в конфликта в Украйна.

Германия създава Звено за ранно разкриване, като част от борбата с десния екстремизъм

“Ако искаме да преориентираме ЕС е очевидно, че трябва да се работи по отношенията, които можем да имаме едни с други”, заяви Льо Пен пред медиите днес в кулоарите на форума в Мадрид.

“Онова, което е сигурно, е, че има много хора в групата на “Европейските консерватори и реформисти”, които не са изобщо готови, според мен, да направят съюз с Фон дер Лайен, защото те смятат, че тя носи най-голямата отговорност за ситуацията в нашите страни”, заяви още Льо Пен.

Настоявайки за точките, по които различните националистически партии имат общо, техните представители в Мадрид умножиха атаките срещу европейските елити и преди всичко имиграцията – тема, която заемаше голяма част от речта на Льо Пен.

“Цели зони от моята страна – Франция, са залети от миграционна вълна и се изплъзват от контрола на държавната”, добави тя.

Неколкостотин души в неделя протестираха в центъра на Мадрид срещу крайнодесния форум, който беше осъден и от испанския премиер, социалиста Педро Санчес.

“Интернационалът на крайната десница се събира днес в Испания, защото Испания представлява онова, което те мразят – феминизма, социалната справедливост и достойния труд, социалната държава и демокрацията”, добави Санчес.

По време на форума името на Санчес на няколко пъти беше освиркано от участниците в него. А Хавиер Милей разкритикува остро социализма, като го сравни с форма на рак във войнственото си изказване.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар