От 1 октомври: Минималната пенсия може да стане 340 лв., а максималната – 1500 лева

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври, съобщи министърът на финансите Асен Василев. В пакета от мерки е заложено повишение на пенсиите чрез вдигане на тежестта на стажа с до 1,35. По този начин средно песните могат да се повишат с до 17 процента.

“Минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв.; максималната от 1440 лв. на 1500 лв.; социалната пенсия от 158 лв. на 170 лева”, изброи Асен Василев. Той допълни, че освен това се слага надбавка за пенсионери под линията на бедността, която в момента е 369 лева.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

“Добавката е направена по начина, по който са направени енергийните добавки т.е. пенсионерите да отговарят на редица условия – да нямат големи жилища и големи влогове”, посочи финансовият министър.

В момента 43% от пенсионерите са под линията  на бедността. Според думите на Василев, въпреки повишените си пенсии хората, които отговарят на условията ще получат и енергийна помощ за отопление през зимата.

Министърът заяви също, че в актуализацията на бюджета са планирани допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. (очакват се и такива допълнителни приходи), като социалните се предвижда да бъдат 575 млн. лева.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар