От 5000 лева на 1000 лева пада прагът за деклариране на командировъчните

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намалява се прагът за деклариране пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице, въвежда се и алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предаде БТА. Намаляването на прага на деклариране на командировъчните пред НАП стана след като депутатите гласуваха редакционна поправка на Мартин Димитров от “Продължаваме Промяната – Демократична България”, направена в зала. “За” редакцията гласуваха 117 депутати, “против” бяха – 59, шестима се въздържаха.

В хода на дискусията Мартин Димитров обясни, че преди около година са започнали да създават база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората. Целта е изключително значима – да могат социалните политики, свързани с енергийните помощи, да бъдат ориентирани към истински бедните хора. Никоя държава не може да прави социална политика за цял народ, това е безсмислено, добави Димитров. В тази връзка от НАП са преценили, че искат допълнителни доходи, да бъдат декларирани. По думите му нововъведение е фирмите да декларират така наречените командировъчни. “Това са дневните пари, които командированите служители получават. Идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни, а да има фокусиране върху хората, които пътуват повече и потенциално това може да бъде доход за тях. Мартин Димитров обясни, че с подобни данни в базата на НАП се променя разполагаемият и получен доход за тези лица. “Аз бях предложил праг от 5000 лв. на година или 400 лв. на месец, сега след дълги дебати, разбрах че по-скоро биха подкрепили един праг от 1000 лв., което пак е по-добре, отколкото да няма праг. Което означава, че дори човек да има една командировка един път годишно – трябва да бъдат подадени данни към НАП”, обясни депутатът.

От БСП направиха предложения за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за доходите до линията на бедност и нулев данък върху доходите от труд на младите хора до навършване на 26 години, но предложенията бяха отхвърлени. Георги Гьоков апелира за отхвърляне на алтернативния данък за събирачите на гъби и плодове, тъй като това са най-бедните хора, но предложението му не бе възприето от пленарната зала.

Според приетите разпоредби се въвежда алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Според въпросните текстове доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Депутатите отхвърлиха и предложението на “Има такъв народ” 10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е постоянният адрес или седалището и адресът на управление на платеца на данъка.

Прието бе предложението направено от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС, с което се дава възможност да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв. Ирена Димова мотивира предложението с подаваната декларация, която касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя, могат да се възползват повече наследници. По думите й това би създало административна тежест, включително за НАП, които да удостоверяват на кого е доходът и как е получен. Депутатите гласуваха предложението на Димова със 148 гласа “за”, един – “против” и четирима “въздържали се”.

Народните представители приеха още данъчни облекчения за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. В зала депутатите гласуваха предложението на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС за създаването на нов параграф, според който физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.

Предложението бе подкрепено със 119 гласа “за”, “против” – трима и “въздържали се” – 69.

Десислава Танева направи редакционна поправка, свързана с реализацията на данъчното облекчение за земеделците. Според него данъчното облекчение ще се прилага от 1 януари на годината, в която ЕК се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., се посочва в поправката. Редакцията бе гласувана със 171 гласа “за”, двама”против” и един “въздържал се”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар