Официално! Гърция вече диша свободно, падна капиталовият контрол – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция официално премахна останалите банкови ограничения, наложени преди четири години по време на финансовата криза, която едва не доведе до отпадането на Гърция от еврозоната, предава БТА.

Решението беше взето още миналата седмица, но от днес то реално влиза в сила. Така факт става премахването на лимитите при международните бизнес транзакции, теглене на пари от чужбина, изпращането на пари на студенти зад граница и пр. Атина наложи строгите мерки за капиталов  контрол през юни 2015 г., за да предотврати срив на банките заради масово теглене на депозити, когато преговорите между правителството и международните кредитори бяха на ръба да се провалят.


В пика на кризата гръцките банки бяха затворени за три седмици, а тегленията от банкомати бяха ограничени до 60 евро. 

Оттогава, заедно с подобряването на показателите на гръцката икономика, ограниченията бяха постепенно облекчавани. Определеният лимит за теглене на пари в брой беше напълно премахнат още през октомври минилата година, но останаха ограниченията за прехвърляне на пари в чужбина.

Премиерът Кириакос Мицотакис нарече премахването на ограниченията „необходимо условие за привличането на инвестиции и растеж“.

Гърция излезе от третата си програма за подпомагане през август миналата година и оттогава насам възстановява достъпа си до международните финансови пазари.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар