Официално: Наемът на офиса на омбудсмана е 34 529 лв. на месец

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Месечният наем на офиса на омбудсмана е 34529 лв., като през 2015 г., когато започва мандатът на Мая Манолова и Диана Ковачева, сумата е намалена наполовина, а за периода 2016 г. – 2020 г. е намалена с още над 1/3. Т

ова заявиха пред Lupa.bg от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева по повод изнесената от Димитър Байрактаров информация, че годишният наем на сградата е близо 1 млн. лв.

Припомняме, че пред Lupa.bg журналистът и бивш народен представител заяви, че на 16 ноември е отправил официално запитване до омбудсмана колко излиза на данъкоплатеца годишния наем на офиса, който тя ползва заедно със своите служители. По думите му отговор не е получил.

Ето запитването на Димитър Байрактаров до институцията:

От ведомството на Диана Ковачева пък уверяват, че са отговорили по електронен път на всичките въпроси на журналиста на 27 ноември и недоумяват каква е причината той да не е получил исканата от него информация.

Ето и отговора на омбудсмана до медията ни за реалната сума, която се дава месечно за наем на офиса:

„Договорът за наем на помещенията, които се ползват от администрацията на омбудсмана, е сключен през 2007 г.

Преди да се сключи договорът, е проведена процедура по събиране на оферти за наем на сграда, която да отговаря на нуждите на институцията, свързани със спецификата на работата на омбудсмана – осемчасов ежедневен прием на граждани, организиране на публични дискусии, кръгли маси и работни срещи с участието на представители на държавни институции и на неправителствения сектор, да се намира в централната част на София и да е достъпна за хора с увреждания, да е на комуникативно място, лесно за достъп с градския, междуградския и железопътния транспорт, да има необходимия брой помещения за функциониране на институцията.

Преди да се сключи наемният договор е извършена и съгласувателна процедура с Народното събрание, с министъра на финансите, със Сметната палата.

Още от момента на наемането на сградата през 2007 г. до настоящия момент са инициирани промени от страна на омбудсмана, изразяващи се в редуциране на наемната месечна цена.

Месечният наем е 34529 лв., като през 2015 г., когато започва мандатът на Мая Манолова и Диана Ковачева, сумата е намалена наполовина, а за периода 2016 г. – 2020 г. е намалена с още над 1/3.

След сключването на договора за наем са провеждани срещи с представители на общината, областния управител и Министерския съвет за търсене на решение по въпроса за предоставяне на администрацията на омбудсмана на сграда – общинска или държавна собственост.

Водена е кореспонденция, като са отправяни искания за осигуряване на подходящи помещения, с областния управител,  министър-председателя, Народното събрание и ежегодно – с Министерство на финансите.

Последно,  проблемът с необходимостта от подходящ сграден фонд е поставен на вниманието на народните представители от ресорната за омбудсмана парламентарна Комисия по вероизповеданията и правата на човека на заседанието й на 02.11.2020 г. при обсъждането на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г.“

Ето и решението на Диана Ковачева да представи на Димитър Байрактаров исканата информация за годишния наем на офиса й.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар