Официално обявиха поскъпване на клинични пътеки и медицински изследвания – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поскъпването на някои изследвания са описани в днешния брой на Държавен вестник. Това стана ясно от промяна в Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. Решението за промени е взето на 23 ноември във връзка със Закона за бюджета на Касата за т.г. и прогнозата за здравноосигурителните плащания за годината.

Цените на високоспециализираните медико-диагностични изследвания са до края на годината.С промените се създава нов член, според който цените на някои клинични пътеки поскъпват с 8% от 1 май до 31 декември 2022 г.


Лекото поскъпване е за някои рентгенови снимки – на коляно, става, зъби и др. В таблицата е включено и изследването на кръвно-захарен профил, глюкоза, цитонамазка, често срещаните изследвания за бременност и при определяне на състоянието на щитовидната жлеза – TSH, fT4 и много други кръвни тестове, които са важни за точно диагностициране.

„Дейностите в извънболничната и болничната помощ, назначени и започнати преди 1 септември 2022 г. и завършени след тази дата, се заплащат по цените на този Договор за изменение и допълнение на НРД за медицинските дейности за 2020 – 2022 г.”, се казва в решението, публикувано в Държавен вестник. Медицинските дейности по започнатите и неприключили преди обнародване в „Държавен вестник“ на тези промени се определят по цените, действали преди този Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар