Официално от Канада: Кога човек престава да бъде гражданин на страната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Датата, откогато се счита, че гражданин на Канада престава да е такъв, се уточнява след одобряването на подаденото от него заявление за отказ, като се посочва в сертификата, издаван в края на процедурата. Това става ясно от официален отговор на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на запитване на “Монитор”.

Поводът за запитването бе разразилият се преди две седмици скандал около двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков и последвалият спор кога е точният момент, в който човек, отказал се от канадския си паспорт, престава да бъде гражданин на държавата – с подаването на молбата, за да стартира процедурата или с получаването на сертификата след края на процедурата. Тя самата пък продължава обичайно над половин година.

В отговора си на този въпрос, от ресорното канадско министерство посочват: “Когато е одобрен отказът от канадско гражданство на дадено лице, министърът издава сертификат, който уточнява деня, в който въпросното лице престава да е канадски гражданин”.

Отговорът бе даден след уточнение от страна на ведомството, че това е законовата постановка. Оттам категорично отказаха да коментират конкретния казус с Кирил Петков с мотива, че ограниченията на закона за личните данни не позволяват това без подписано от него съгласие.

В същото време от описаната законова постановка става ясно, че отговорът кога точно е престанал да бъде гражданин на Канада, трябва да се съдържа в сертификата, който според служебния министър Кирил Петков вече е изпратен от канадските власти към посолството на страната в Румъния.

Самият Петков е категоричен, че е престанал да бъде канадски гражданин с подаването на нотариално заверената си молба за отказ, като впоследствие посочи, че това е станало на 21 април – т.е. три седмици преди да стане служебен министър. В понеделник Петков обяви, че вече е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада, като тамошните власти са го уведомили, че документите, удостоверяващи този факт са изпратени към посолството на държавата в Румъния и оттам могат да бъдат взети от него. Посочи също, че счита въпросът за решен.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар