Официално: Пеевски, Вълка, Домусчиеви и Георги Самуилов са с най-големите заеми от ББР

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирми, свързвани в миналото или днес с едри бизнесмени или политици, са изтеглили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР), която би трябвало да подпомага малкия и средния бизнес.

След като години наред в публичното пространство витаеха подозрения, че банката се ползва като касичка на приближени до властта държавни “бизнесмени”, служебният министър на икономиката Кирил Петков най-сетне изнесе официални данни по въпроса, които потвърдиха съмненията.

В понеделник Петков обяви списък от 8 фирми с най-едрите заеми, раздадени от банката, които са на обща стойност близо 1 млрд. лв.

Сред най-крупните кредитополучатели са фирми, свързвани в миналото или днес, с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиев и Георги Самуилов. Три дружества са получили заеми от по над 140 млн. лв. – “Слънчев ден” АД, “Благоевград – БТ” АД и “Роудуей кънстракшън” АД.

Други две дружества са взели по над 115 млн. лв. от държавната финансова институция – “Маркет инвестмънт” АД (“Техномаркет”) и “Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД. Параходство “Български морски флот” АД на братя Домусчиеви, “Транспект” АД и “Инса Ойл” ЕООД на Георги Самуилов са взели по над 60 млн. лв.

Преди повече от 5 години Пеевски за кратко изсветли собствеността в някои от дружествата си, като “Булгартабак” и “Техномаркет” са едни от най-знаковите компании от бизнеса му.

Очаквайте подробности

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар