Официално: Софийските Централни хали стават Kaufland

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийските централи хали имат нов собственик, а от следващата година ще имат и нов облик. Германската верига магазини Kaufland придобива емблематичната столична сграда и вече има идеен проект за нейната промяна, който беше представен днес по време на пресконференция.

Очакванията са той да бъде реализиран 6-7 месеца след получаването на одобрение от административните власти в страната. Така, най-вероятно през 2022 година сградата ще има нов (вътрешен) вид.

Нито по фасадата, нито по околното пространство ще бъдат правени сериозни промени.

Единствените планирани промени е промяната на броя паркоместа, които ще бъдат увеличени от досегашните 65-66 на 76-78 броя чрез усвояване на пространството на рампата. Отвътре обаче пространството ще бъде напълно променено и адаптирано към съвременния начин на пазаруване.

По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия, което създава усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици.

На второто ниво над технологичните помещения е обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа.

Терасата ще бъде визуално отделена от стените на сградата чрез стъклен под. На подходящо място ще бъде позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.

Достъпът до сутерена ще се осъществява посредством два единични травелатора, разположени успоредно на главната търговска улица. В сутерена, както и на основния етаж и на терасата, са предвидени са предвидени площи за помещения на отделни търговски обекти на независими търговци. Планирано е делът на тяхното пространствено присъствие в общата площ на магазина да е по-голям, отколкото във всеки друг търговски обект на инвеститора.

В сутерена зоната на археологическите останки и крепостната стена се предвижда да бъде оформена като „Интерактивна зона за археология и история“, която с подходящо оформление на интериора да предостави възможност на посетителите да се запознаят с историята както на самата сграда, така и на античността, исторически напластена през различните епохи в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част.

Проектът планира и визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени: централен вход за посетители от бул. “ Мария Луиза“, страничен вход за посетители откъм паркинга към ул. „Пиротска“ и вход за зареждане откъм ул. „Георг Вашингтон“. Визуално се възстановява оригиналната фасада на зазидания в момента вход откъм ул. „Екзарх Йосиф“.

Общата инвестиция в проекта е в размер на 50 милиона лева, а в новия обект се очаква да бъдат открити 100 работни места, уточнява money.bg.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар