Официало – имаме си вече Народен съд. 75 години по-късно.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Присъдите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров предизвикаха порой от коментари. Ето някои от тях:

Стефан Левашки, адвокат: Правило ми е да не коментирам чужди дела, още по-малко като не познавам доказателствата. Затова не бих си позволил да правя изводи по отношение виновността на госпожа Иванчева. Не може да не направи обаче впечатление на всеки юрист, работещ в сферата на наказателното право размерът на наложеното й наказание.

Двадесет години лишаване от свобода е размер определен при баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Интересно ще бъде да прочетем как се мотивира определянето на толкова тежко наказание, което дори и за убийство не се дава често.

 

Николай Слатински, преподавател по национална сигурност: Спомням си един руски сериал за организираната престъпност. В него самоуверен (и свършил зле) съдия, който бе част от властващата в града клика, когато изпълни поръчка да осъди тежко подсъдимия и вечерта съпругата му го попита защо е толкова жестока присъдата, отговори нещо от сорта – това не е присъда за конкретния човек и за конкретното деяние, това е послание към онези, които не се съобразяват с нас!

 

Румяна Ченалова, бивш прокурор, съдия и адвокат: Пиша през сълзи…Такъв мрак и нечистоплътност никога не е имало в българската политика! Престоят във властта ражда неутолима жажда за още и още. Пари, повече, толкова много, че не могат да ги изхарчат.Самочувствие, съзнаване, че са безнаказани, овладяване на всички структури на държавата, законодателната и съдебна власт.

Престъпления, които никога няма да бъдат наказани, докато останат във властта. Безгранична наглост.Подхвърлят трохи хляб на народа си и безпощадно изсмукват силите му.

Днешната присъда на Специализираният съд разтърси и малкото останала надежда за справедливост. Делото премина пред очите на обществото.Не познавам доказателствата, но коментираните в медиите СРС-та, показанията на Дюлгеров, експертизата  на почерка в тефтера на Иванчева сериозно разклатиха обвинителната теза.Наказанията, наложени от съда са свръх високи.Нищо не може да оправдае оковаването на подсъдимите и престоят им в съдебната зала в стъклена преграда.Жестоко е, нечовешко е, несъответно на обвинението и степента на обществена опасност.

И тук не става дума за това дали и колко обезщетение ще платим.Животът на тези жени никога няма да е същият.Завинаги ще останат белязани от отношението на българското правосъдие, на българската държава.Оковани, в нечовешките условия на ареста, ограничени да разговарят с журналисти – какво и кой може да оправдае всичко това?!

До тук стигнахме с примирението и страха си. Ще спим ли спокойно?!

Как ще възпитаме децата си – да бъдат роби в Родината си, презряни от могъщите властимащи и света.

Когато утре и след утре и всяко утре след това се събуждаме, как ще се чувстваме – горди българи или хора без съвест и срам…

 

Васко Мавриков, актьор и ТВ водещ: Съдебната система, примери:

– Убиваш човек на пътя и те пускат на свобода след 24 часа

– Хванат с подкуп за 56 000 евро (сумата не покрива стойността на частен асансьор)

лежиш 20 години.

 

Тома Белев, природозащитник: Щом за непризнаване на вина и за подкрепа от обществото се отива в кауша, може ли уважаемият съд да вкара там и всички бивши и настоящи министри и депутати? И те не признават никаква вина, че България е на последно място в ЕС по доходи и развитие, и имат подкрепата на достатъчен брой гласоподаватели.

Моля законите и наредбите приети  от тях да се считат за приканване към подкуп.

 

Илиян Василев, дипломат и финансист: Официало – имаме си вече Народен съд. 75 години по-късно. Агейн.

Разиграха сценките с “добрия” съдия Хинов, и лошите апелативни съдии относно задържането под стража и домашния арест. Сега обратно – вече лошия съдия Хинов постановява “идиотска” Вишинска присъда – на прокуратурата, за да може апелативния съд да я смекчи и накрая да я осъдят на под 10 години.

Залогът в тази присъда е Цацаров, Гешев и Георгиев – цялата мафия. Ключовите показания на Дюлгеров ги няма. Но има СРС, които никой не видя -утре могат и доживотна присъда да и дадат с доказателства, които никой не може публично да види. И трябва да свикваме с тезата на прокуратурата.

А междувременно десетки милиони и прочие вървят. Безнаказани – на Пеевски, на Доган, на Цветанов и тн. Истината е че се уплашиха от последствията на бурята, която щеше да избухне при оправдателна присъда. Но не прецениха, че бурята пак ще дойде – този път от възмущение.

Страх ги е неистово от възможността двете жени да участват в избори и да съберат протестен вот. Не ги пречупиха, а това не могат да си го позволят – да покажат слабост и импотентност, след като са били в ръцете им.

 

Николай Хаджигенов: Не разбирам защо сте изненадани от присъдите по делото Иванчева/Петрова. Нали спецсъда беше създаден за това?

 

Ивет Добромирова, журналистка и пиар експерт:

Брутално показен арест.

Брутално показно задържане.

Брутален провал на доказателства.

Брутално показна присъда.

Това видях аз от “Делото Иванчева”. Много усилия ще трябват на специализираните прокуратура и съд да ме убедят, че всичко си е наред. И няма да стане само с ПР.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар