“Охлаждащо стъкло” може да подпомогне борбата с климатичните промени

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тъй като светът продължава да изпитва влошаваща се климатична криза с рекордни температури, учени са разработили ново, силно отразяващо стъклено покритие, което може да помогне за охлаждането на бързо затоплящата се Земя, пише сайтът Спейс, позовавайки се на публикация в сп. “Сайънс”.

На теория покритието – подобна на каша смес от евтино стъкло и частици алуминиев оксид, може да отразява голямо количество слънчева светлина от повърхностите, върху които е нанесена, като например покриви на сгради и пътища, предаде БТА.

Лабораторните тестове показват, че то отразява до 99 процента от слънчевата радиация обратно в космоса. Ако успешното му представяне се потвърди, “охлаждащото стъкло” може да бъде обещаващ начин за понижаване на температурите на Земята, казват разработчиците му.

“Това “охлаждащо стъкло” е нещо повече от нов материал – то е ключова част от решението на проблема с изменението на климата. То може да промени начина ни на живот и да ни помогне да се грижим по-добре за дома и планетата си”, казва в изявление Синпън Чжао, учен от университета на Мериленд и ръководител на новото изследване.

Повечето повърхности отделят топлина по естествен начин – Земята също се охлажда, отделяйки топлина в космоса, особено в ясни нощи. Новоразработеното покритие е в състояние да ускори този процес, като отразява слънчевата светлина в така наречения прозорец за прозрачност на атмосферата. Този прозорец е диапазонът от електромагнитния спектър, който може да премине през земната атмосфера и да попадне в космоса, без да повишава температурата си, използвайки ефективно пространството като радиатор.

По-хладното време, създадено от охлаждащия ефект на стъклото и/или други мерки за борба с изменението на климата, може да подтикне хората да намалят използването на климатици, обяснява Чжао.

Новото покритие, създадено от екипа, се предлага в четири цвята. Новаторското в него е, че може да издържи най-малко 30 години, благодарение на способността си да понася температури до 1000 градуса Целзий, излагането на вода и дори на пламъци, според новото изследване.

“В този смисъл смятам, че това със сигурност е интересна, потенциално ефективна стратегия”, казва за сайта Спейс Аасват Раман, професор по материалознание в Калифорнийския университет – Лос Анджелис, който не е участвал в изследването.

По думите му “в крайна сметка новото покритие ще трябва “да се конкурира с редица съществуващи подходи, които също са показали потенциал за дълга издръжливост”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар