Охраната на бившия премиер Кирил Петков, осъществявана от НСО, е намалена – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Охраната на бившия премиер Кирил Петков, осъществявана от НСО, е намалена, съобщи 24 ЧАСА.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ вече не се ползва от охранител, който да го следва навсякъде. Оставен му е обаче транспортът от НСО с шофьор, което означава, че за службата бившият министър-председател все още е охранявано лице.Информация бе потвърдена от „Продължаваме промяната“. От НСО отказаха какъвто и да било коментар.


Промяната в охраната на Кирил Петков се е случила тази седмица като лидерът на ПП е бил уведомен за нея лично от шефа на службата ген. Емил Тонев. Не са ясни причините, поради които охраната на Петков е намалена.

Бившите премиери и шефове на НС имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. До момента от министър-председателите с такава се ползваха Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев.

По закона всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител.

Цвета Караянчева не ползва вече охрана и автомобил на НСО. Председателката на 44-ото народно събрание се отказа от гарда веднага след като изтече мандатът ѝ. 2-3 месеца по-късно Караянчева реши да не ползва повече и автомобил на Националната служба за охрана. Ива Митева също обяви, че се е отказала от привилегията и дори питаше защо Петков продължава да бъде охраняван и какво го заплашва.

През ноември по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бе променен правилкът на НСО и службата получи позволение да снема охраната на бивши премиери и шефове на НС и по-рано, ако прецени, че е отпаднала заплахата за тях. Мотив за промяната бе честата смяна на министър-председатели и шефове на парламента в последните години, което много завишило разходите на охранителната служба.

Преди седмица сайтът „Епицентър“ пък обяви, че Петков и съпредседателят на ПП Асен Василев са си наели частни охранители.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар