Охраняван свидетел: Моят живот е спасен от Бюрото по защита, ходя на кино и ресторант

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“В съзнанието на хората, срещу които съм свидетелствал – вероятно аз съм предател. Те ме възприемат като предател или като шпионин. Хората, които са ме заплашвали, те са на “ти” с полицията.” Това казва пред bTV свидетел, намиращ се под охрана на Бюрото по защита.

Той се представя с псевдонима Виктор Суворов – литературният псевдоним на съветски офицер разузнавач, дисидент, който дезертира от СССР в Обединеното Кралство. Задочно е осъден на смърт за държавна измяна.

Мъжът признава, че е работил за организирана престъпна група в продължение на три години. Получавал е заплахи за убийство, ако не си промени показания срещу хората, с които е работил.

“Хората, които могат да те убият и са убивали хора или могат да те поръчат, казано на жаргон, че те са след тебе и те са надушили следа като акулите, надушили кръв. Осъзнаваш, че дните ти са преброени”, казва свидетелят.

Мъжът разказва, че два пъти е бил в програмата за защита на свидетели. Никога не е сам. Защитени са и негови близки.

“Хората, които са ме заплашвали, те са на “ти” с полицията – или влизаш в програмата, или идват на адрес и край с тебе под една или друга форма. Моят живот е спасен от Бюрото по защита. Можеш да отидеш на кино, можеш да отидеш на ресторант примерно в светлата част на деня”, разказва мъжът.

Този петък депутатите в правната комисия разгледаха трите законопроекта, които предлагат Бюрото по защита да се отнеме от контрола на главния прокурор и ще премине към Министерството на правосъдието. Против е прокуратурата.

Висшият адвокатски съвет изрази положително становище, а от Инициативата “Правосъдие за всеки”, които организираха протести срещу Гешев, също подкрепят предложените промени.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар