Ох, боли! °C 38-39 масово сред учители след AstraZeneca

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масово нежелани реакции сред пловдивски учители след имунизация – температура 38-39 градуса, втрисане, при някои – повръщане, мускулни спазми, високо кръвно и сърцебиене.

 

Първо ще кажа, че не съм антиваксър, тъкмо обратното. Но от сутринта Plovdiv-online е засипан от сигнали на оплакващи се от остри реакции пловдивски учители след поставена ваксина. В случая става въпрос за препарата на Астра Зенека, но нежелани реакции има и при скъпата ваксина на Пфайзер/ Бионтех.

Хаосът по веригата от поставящия ваксината през отчитащия нежеланата реакция – общопрактикуващия лекар, РЗИ, Агенцията по лекарствата е пълен.

И така – фактите.

4 от 5 от ваксинираните учители за 1 ден в ОУ Гео Милев не само, че развиват нежелани реакции, но са и в болнични. Те са ваксинирани с Астра Зенека в РЗИ. И четирите случая са на хора от 29 до 34 години.

Без проблеми е минала ваксинацията само на тяхна колежка на 54.

Ваксинацията е извършена около 15 часа в сряда, същата вечер – втрисания, температура над 38, повръщане, болки в мускулите.

От 8 ваксинирани в същия ден в ОУ Райна Княгиня – 4 са в болнични, с подобни симптоми.

Директорките на училищата отказаха коментар, тъй като не им се разрешава от Министерството на образованието.

Пловдивските учители обаче си имат фейс група, която ври и кипи на тема ваксини.

Оттам става ясно, че само един учител от ОУ Йордан Йовков е пожелал ваксинация след информациите за нежелани реакции.

8 пък от Райна Княгиня са отказали да бъдат имунизирани, макар че са се явили в уговорения час в РЗИ. Причината – обещано им било да им поставят Пфайзер, но ги сюрпризирали с Астра.

Свързах се с инспектор Станева от РЗИ, която следи имунизацията на учителите в Пловдив.

Тя е категорична, че към този момент в РЗИ няма данни за странични реакции, но предположи, че такива не са подавани.

Според нея, въпросните данни се подават от общопрактикуващите лекари, които евентуално издават болнични листове след ваксинация, които се входират в Агенцията по лекарствата.

Това се оказа нов пъзел!

Инспектор Станева обясни още, че задължително желаещият да получи ваксина подписва декларация за информирано съгласие, както и че се съобщава предварително марката – Пфайзер, Астра, Модерна. Ваксинации се извършват с наличните към момента ваксини.

В интерес на истината, Plovdiv-online бе информиран днес, че журналистите, които желаят да бъдат ваксинирани, ще получат Астра Зенека идната седмица.

И така – второто звено по веригата, джипитата.

Свързах се с общопрактикуващ лекар с над 1 000 пациенти в практиката си, сред които и учители с оплаквания след поставена ваксина.

Докторът също пожела анонимност, знаете в какви времена живеем, каза, но затова пък беше безкрайно откровен.

Имам такъв случай на учителка, която е с главоболие и висока температура, близо 39, каза лекарят. Развила е симптомите буквално часове след поставянето на ваксината.

Няма как Агенцията по лекарства да има регистър на нежеланите реакции от ваксини, след като няма код, по който да издаваме въпросните болнични. Аз дори още се чудя как да изпиша листа, каза лекарят.

Организацията, според него, е нулева. Сега им поставят ваксини, организирани от РЗИ. Но никой не е говорил с нас, общопрактикуващите лекари, когато дойде наш ред да ваксинираме. Нито как ще си получаваме ваксините, нито как ще ги съхраняваме, а още по-малко – как ще отговаряме за нежелани реакции.

Кръгът е омагьосан, твърди лекарят, понеже за ваксинираните в РЗИ никой не носи отговорност, след като им се бие инжекцията и напуснат кабинета. Но аз как да погледна пациент, който лекувам от 20 години, ако му докарам беля до главата? – попита риторично той.

Най-нелогичното, според него, е че здравното министерство не е изготвило единен код за болнични при нежелани реакции от имунизация. Така практически статистика на тези реакции няма как да се води.

Свързах се и с Агенцията по лекарствата.

Оттам безкрайно любезно ме изслушаха, вероятно на запис. След това ме насочиха към отдел Лекарствена безопасност, който би трябвало да събира данни за нежелани реакции при употреба на медикаменти, включително ваксини, разбира се.

Главното е:

Всеки може да подава сигнали за такива реакции на тел. 02/890 34 17 или 02/890 34 16, без значение лекар или пострадал. Сигналът задължително се проследява както и симптомите при пациента.

Към този момент сигнали на въпросните два телефона липсват, ни увери изключително любезен служител от отдела, който буквално преди два дни си е поставил втората доза – Пфайзер.

Трябва да ви кажа, че аз също имах реакции и то не леки, и в момента съм, меко казано, в неразположение, имам и странични заболявания, каза служителят от Лекарствена безопасност.

Той сподели още, че имал доста колеги и познати с тежки реакции след Пфайзер/Бионтех, с които бяха ваксинирани желаещите медици. Но все пак температурата, според личните му наблюдения, спадала до два дни.

Температурата е знак, че се изгражда имунитет, окуражи кандидатите за ваксина служителят на Лекарствена безопасност.

Той посъветва също всички, които развият нежелани реакции, да подават сигнали на сайта на Астра Зенека в България. Не знам каква е процедурата оттам нататък, но вероятно има такава, откровен бе специалистът.

От няколкочасовите разговори днес по въпроса Ваксини останах с впечатление, че нежелани реакции май няма само Модерна. Но пък тя е и най-рядко поставяната ваксина у нас.

Астра Зенека е най-евтината, но в рамките на Европейския съюз.

Далеч по-евтина е китайската ваксина, с която се дупчиха вече 2 млн. сърби и 6 млн. турци.

Другото важно – между първата и втората доза трябва най-много да се пазите. Лекар сподели в проучването ни днес, че след първата ваксина се е заразил с ковид, което е обезсмислило поставянето й, тъй като антителата веча са изградени.

Запазваме анонимността на източниците си поради изрични молби.

Това не е разследване за и против ваксините, а тъкмо обратното – то е за ваксините и срещу лошата вакса в здравната ни организация. И все пак – след всичко споделено от определено страхуващи се хора, как никой от медиците по върховете не сподели досега за нежелани реакции.

Боцване и малко зачервяване – според тях. Ами може и ваксината да не ги е хванала тогава.

източник: https://plovdiv-online.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар