Очакваме все повече пациенти с вариант Делта (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скоро се очаква да има много повече пациенти с вариант Делта (бел.ред. – т.нар. индийски) на коронавируса. Това заяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант, но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове“, каза проф. Христова.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици, каза проф. Христова. Тя не отрече, че е възможна нова вълна насред лятото.

В проби, които са изпратени от „Пирогов“, се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта, и 1 към бета варианта – т.е. южноафриканския вариант, обясни тя.

По думите ѝ категорично е доказано, че ваксините, които са у нас, покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

Това са проби, изпратени в периода 6-14 юни, уточни тя.

Снимка: BulFoto

„Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50″, допълни проф. Христова.

4 от заразените лица са във възрастовата група 30-40, другите четирима са във възрастовата група 40-50. 6 са мъже и 2 са жени.

Заразените с делта варианта работят в едно предприятие – Електротранспорт-София. Вече се изясняват и контактните на заразените.

„Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица“, посочи още директорът на НЦЗПБ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар