Очакваме нов шамар от Брюксел: Идва последният доклад за върховенството на закона

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Нов шамар се очаква да ни зашлеви Брюксел днес. Причината – очаква се да бъде представен последния доклад за върховенството на закона в държавите членки. Похвали не се очакват.

По всяка вероятност ще бъдат очертани същите проблеми, както и миналата година – липсата на борба с корупцията по високите етажи и безконтролността на главния прокурор. Ще чуем и познатите вече констатации по отношение на медийната свобода, непрозрачната медийна собственост.

 

Миналата година докладът на Брюксел бе също толкова критичен, въпреки че бе възприет положително от Бойко Борисов и ГЕРБ. Той дойде в разгара на летните протести. Докладът за върховенството на правото бе последван и от резолюция в същия дух, гласувана и приета от евродепутатите в ЕП. По-късно същите констатации бяха повторени и от Вашингтон в няколко документа, отново приети пренебрежително от предишната власт.

 

Докладът за върховенството на правото на ЕС на теория трябваше да служи за червен флаг за страните, които нарушават принципите на правовата държава. Впоследствие с констатациите бе обвързан и достъпът до европейски фондове. До момента обаче всичко е по-скоро пожелателно и реални финансови санкции не са били налагани.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар