Очаквано: Парламентът даде “червен картон” на мажоритарния вот – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаквано парламентът отхвърли законопроектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс за промяна на избирателната система с въвеждане на изцяло мажоритарен вот. Мнозинството от депутатите в пленарна зала гласуваха против – общо 121 избраници от БСП, ДПС и “Обединени патриоти” , а 1 се въздържа.  Популисткият проект, вдъхновен от неуспелия референдум на Слави, пък бе подкрепен само от 98 народни представители – съответно от вносителите от ГЕРБ и глупата на Веселин Марешки от партия “Воля”.

След като двама депутати от ДПС – Хамид Хамид и Йордан Цонев, изненадващо гласуваха “за” мажоритарен вот и така позволиха проектът на управляващата партия да мине на първо четене в правната комисия във вторник, вчера на заседание на групата движението реши в пленарна зала да не го подкрепи.

Законопроектът се предвиждаше въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание, съобразно резултатите от инициирания от “Шоуто на Слави” референдум. “Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната”, пише в мотивите на вносителите.

За българите в чужбина не се предвиждаше отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по “местоживеене” в България.

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента.

Днес обаче държавният глава Румен Радев за пореден път отхвърли категорично възможността законово да се вменява това задължение на президентстката институция.

Според проекта за избран още на първия тур се счита кандидат за депутат, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

Предлага се и намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума – от 11 на 1 лев, за получен глас на парламентарни избори, като промяната трябваше да влезе в сила още тази година.

Според друг текст при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори за негов заместник, не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов обяви, че движението няма да подкрепи мажоритарната система, защото се ръководи единствено от националния интерес.

Припомняме, че съпартиецът му Хамид Хамид пък каза преди два дни в правната комисия, че народните представители от ДПС ще подкрепят проекта и за пръв път ще поставят партийния интерес пред националния.

“Няма основание да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а точно обратното. Ще има намаляване на политическия плурализъм в демократична България, намаляване на конкуренцията и намаляване на представителството на гражданите”, аргументира се днес Ибрямов.

Според представителя на БСП Филип Попов мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията.

“Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента, плурализма. Пропорционалната избирателна система е създадена, за да компенсира недостатъците на мажоритарната и е приложена за първи път през 1889 г. в Белгия. Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка”, аргументира се социалистът. 

Бившият конституционен съдия и екс депутат от СДС Георги Марков – сега от ГЕРБ, пък защити проекта с мотивите, че “мажоритарният вот прави изборите интересни” и че в тази система “личностният принцип е безспорен”.

“Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма”, смята Марков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар