Очакват ли се нови уволнения в страната заради коронавируса?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кризата заради коронавируса може да доведе до нова вълна от уволнения. За това предупреждават от ООН. Статистиката на организацията показва, че са застрашени 120 млн. работници по света.

Част от бизнеса у нас вече успява да се изправи на крака, но друга дори не може да започне дейност. Какво показват данните на Националния статистически институт? През второто тримесечие на 2020 година телекомуникационните оператори у нас са се измъкнали от кризата с 2,9% ръст спрямо миналата година. Операторите на пощенски и куриерски услуги дори са спечелили от нея.Там ръстът е с 21%.

За съжаление обаче само те и ИТ-бизнесът успяват да се справят без особени последици към този момент. На другия полюс е всичко, свързано с туризма и пътуванията, където спадът надхвърля 90%, предаде Нова телевизия.

Близо 4 месеца след края на извънредното положение част от бизнеса у нас още не може да възобнови дейността си. Такъв е случаят на една от туристическите агенции в София, която се занимава с екскурзии в чужбина.

“Ние сме агенция, която се занимава с аутгоинг туризъм основно и се надяваме от септември постепенно пътуванията да тръгнат отново за различни дестинации. Най-вече за близките”, споделя туроператорът Драгомир Янков.

Туристите избягват дори съседните страни заради изискванията за PCR тест и карантина. Такъв е например случаят с една от най-предпочитаните дестинации през септември – Турция. От фирмата отчитат 90% спад на приходите спрямо миналата година. Вече са освободили персонал през пролетта и се надяват това да не се повтори.

В същото време една от големите телекомуникационни компании у нас не само, че не уволнява работници, но и набира персонал. Причината – по-високо потребление по време на пандемията. Данните на Агенцията по заетостта показват, че в момента заплаха от уволнения заради кризата няма. Дори се увеличава броя на хората, които се назначават.

“Бих казал, че в момента не се наблюдава интензивно освобождаване на работна сила. Наблюдаваме другия процес – интензивно наемане. И това са секторите, които бяха спрени – преработвателната промишленост е лидер в наемането на хора в момента”, обяснява Иво Иванов от Агенция по заетостта

Не ясно дали тази тенденция ще продължи до края на годината. Очакванията са ръста на безработицата до декември да е с над 2 процента по-висок в сравнение с 2019 година. Или около 280 хиляди души да са на борсата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар