Очакват се присъдите на петимата българи, присвоили 54 милиона паунда във Великобритания – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очакват се присъдите на петимата българи, присвоили 54 милиона паунда във Великобритания

Crown Prosecution Service

Съдът във Великобритания решава какви присъди ще получат петимата българи, които стоят зад най-мащабната измама със социални помощи в историята на Великобритания, предаде БНТ. Днес в Лондон започна финалният етап от делото срещу групата, която успя да присвои близо 54 милиона паунда от британската хазна. Това са Галина Николова, Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Пенева. Българската група е действала на Острова между октомври 2016 г. и май 2021 г. Привидно съдействали на нуждаещи се да кандидатстват за помощи.

Истината се оказала друга – петимата присвоявали парите за себе си. Преди месец британската Кралска прокуратура обяви, че започва делото срещу едни от най-големите измамници в страната. Петимата се признаха за виновни, а днес се очакваше да бъдат обявени и техните присъди. В хода на заседанието обаче стана ясно, че предстои да бъдат представени нови доказателства и да бъдат изслушани още свидетели. Така окончателните присъди ще станат известни най-рано утре или в четвъртък.

Галина Николова – на 38 години, Стоян Стоянов – на 27 години, Цветка Тодорова – на 52 години, Гюнеш Али – на 33 години и Патриция Пенева – на 26 години. Това са хората, които в продължение на близо пет години подават фалшиви документи за помощи и успяват да присвоят от британската социална система около 54 млн. паунда. Става дума за схемата за социални помощи Universal credit, която предвижа ежемесечни суми за нуждаещите се. Семейства с едно дете получават най-малко 244 паунда, тези с две-три деца – до 2800. Фондът отпуска и сума в размер на 65% от наем на жилище.

Между 2016 г. и 2021 г. петимата българи кандидатствали от името на реални или мними лица за помощите. Подправяли документи, предоставяли фалшиви банкови свидетелства, трудови договори и такива за наем и дори фалшиви актове за раждане на деца. Имали и няколко фирми, които оказват съдействие за получаването на Национален осигурителен номер, необходим за пребиваването във Великобритания. Веднъж сдобили се с личните данни на хората, започвали да източват социалната система от тяхно име. За пет години подали над 6000 фалшиви молби за помощи. Парите изпирали чрез транзакции в множество банкови сметки или ги теглели в брой.

Преди три години, след съвместно разследване на британските служби и техните партньори в Европа, петимата са задържани. По-късно са освободени, а соченият за шеф на бандата – Гюнеш Али, се укрива в България. Али, известен още като “Венци Делукса” има две фирми и кафене в Пловдив. В заведението работят брат му и братовчед му – днес отказаха да застанат пред камерата на БНТ, но потвърдиха, че са “работници” в кафенето. Отричат да са получавали пари от Великобритания, не са виждали Гюнеш Али от повече от година. 33-годишният мъж беше екстрадиран във Великобритания през февруари миналата година.

Днес Гюнеш Али беше доведен в съда с полицейска охрана. Останалите четирима обвиняеми – Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Пенева са под домашен арест и също се явиха лично в съда. Още преди месец българите се признаха за виновни. При обиските на домовете им са открити куфари, пълни с пари, иззети са и луксозни автомобили. Беше разпространен скандален клип, в който един от задържаните хвърля 20-паундови банкноти на земята, а жена ги събира. Британските власти са твърдо решени да върнат в хазната възможно най-голяма част от присвоената от българите сума.

Мел Страйд, социален министър на Великобритания: “Тези, които крадат от портфейла на хората, ще отговарят пред съда. Посланието ми е просто – ако извършвате измами със социални помощи, мамите данъкоплатците. А ние ще ви хванем.”

Делото срещу Али, Николова, Стоянов, Тодорова и Пенева се разглежда от съда в Ууд Грийн – в северен Лондон. Присъдите се очакваха още днес, но в хода на заседанието стана ясно, че предстои да бъдат изслушани още свидетели, както и да бъдат предоставени още доказателства. Според британските закони, наказанието за финансови измами може да достигне до 14 години затвор. Максималната присъда беше увеличена преди две години и се предвижда именно за подобен тип престъпления, при които става дума за суми, придобити по престъпен начин, в особено големи размери.

 

 

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар