Очаква се рекордно ниска активност за парламентарен и президентски вот в България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По данните на ЦИК към 16.52 часа все още имаме рекордно ниска активност за парламентарни и президентски избори в България, въпреки че има известно повишаване в следобедните часове, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Към 16 часа са гласували 1 706 814 души в изборите за президент и вицепрезидент, 1 697 418 души – в изборите за Народно събрание. Двете числа са доста близки и представляват съответно 25,72 на сто от регистрираните гласоподаватели и 25,58 на сто.

Според Томов отсега е ясно, че активността, която ще бъде отчетена към края на изборния ден, няма да надхвърли 40 на сто.

Според него тази картина може да се обясни с това, че като че ли за нашите стандарти твърде много избори сме направили през тази година и вероятно това дава отражение. Сигурно дава отражение и ковид пандемията, която въздържа особено по-възрастните хора от участие в изборите, коментира Томов. Да се надяваме, че в последните часове българите ще гласуват по-активно, отбеляза говорителят на ЦИК и допълни, че активността, колкото е по-висока ,толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат.

Най-висока е активността в 23-ти РИК – София, а най-ниска в Кърджали. Според Томов близките числа на гласуване за президентски и парламентарни избори показват, че хората предпочитат в повечето случаи да гласуват и за двата избора.

Говорителят на ЦИК Росица Матева информира, че към 17,10 часа в ЦИК са постъпили 14 жалби и 131 сигнала, сред които за предизборна агитация в социалните медии, които ЦИК не контролира. Много от сигналите са за обявяване на предварителни резултати на сайтове и ЦИК вече е взела две решения за установяване на нарушения и е указала на тези сайтове това да бъде преустановено.

В цялата страна към момента общо 59 машини за гласуване са преустановили работата си. През изминалата седмица от ЦИК обявиха, че общият брой машини за гласуване, които се използват в страната и извън нея, са 11 936.

На днешния брифинг Росица Матева напомни, във връзка с това, че все пак има данни за по-висока активност и опашки, че изборният ден е до 20.00 часа, но, ако пред секцията има избиратели, които желаят да гласуват, могат да го направят до 21.00 часа.

Томов информира, че засега гласуването извън страната върви нормално и няма нито една машина за гласуване извън страната, която да не работи. Имаше известни проблеми, свързани с временно прекъсване на гласуването в две лондонски секции, където се образуваха опашки, но ситуацията е овладяна, коментира той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар