Животни

Още герберско безочие: БАБХ нарече принудителното избиване на свине ‘доброволно усвояване на месо’

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестите срещу избиването на здрави животни под натиска на властите заради чумата по свинете явно са забравени, няколкоседмичните блокади и сълзите на хората – също.

Днес в прессъобщение Българската агенция по безопасност на храните нарече принудителното унищожаване на прехраната на стопаните „доброволно усвояване на месо“. Със съобщението си до медиите БАБХ уведомява, че започва изплащането на еднократните 300 лева на засегнатите и нарича това „помощ“. Защо се налага държавата да отпуска парична „помощ“, ако хората доброволно са заклали прасетата си за зимнина – този въпрос БАБХ не изяснява.

Агенцията информира, че плащанията започват на 2 септември в 21 области на страната: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. След 2 септември ще се плаща в областите: Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

От област Кърджали няма нито едно заявление за обезщетение, затова там пари няма да се плащат.

Съобщението завършва дословно със следното изречение (запазена е оригиналната пунктуация – бел. ред.): „Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства“.

Освен странната интерпретация на случилото се и упоритото поставяне на запетаи там, където не им е мястото, в съобщението се забелязва и нетипична употреба на „й“: „В някой от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември“.

Offnews

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар