Още ГЕРБ: Готви се грандиозна далавера за милиони с компютрите за онлайн обучение!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Това обяви с щастлива усмивка на лицето министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг на 14 октомври. С Lupa.bg се свързаха двама търговци в сферата на високите технологии, които алармират, че със средствата от държавния бюджет може да се осъществи крупна далавера.

Училищата ще закупят общо 16 хиляди преносими устройства. 12 хиляди от машините ще са за ученици, а 4 хиляди – за учители. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища, но най-вече за обучение в класните стаи. Това е похвалният повод за крупния харч.

Машините няма да бъдат закупени чрез държавна поръчка от министерството, а всеки директор сам има право да реши от къде да ги вземе. Но точно тук идва потенциалът за голяма далавера – МОН пуска на училищата списък с критерии за машините, който е толкова конкретен и специфичен, че остава само едва ли не да се напишат и имената на моделите.

Министър Вълчев отпуска пари, но у кого ще отидат?

“Гарантирам ви, че в момента в България няма нито един търговец на преносими устройства, който може да изпълни поръчката за тези компютри. Съвсем ясно е, че те ще се поръчат, или вероятно вече са поръчани, на конкретен изпълнител в чужбина. Срокът за изпълнение на заповедна на МОН е 60 дни – предполагаме точно за да бъдат докарани компютрите у нас. А ние, десетките фирми, които търгуваме на родния IT-пазар от десетилетия, оставаме с пръст в уста”,  оплака се нашият източник.

Колегата му се опита да обясни на прост език за какво става въпрос. Според него на спефицикациите на МОН отговарят само малък брой устройства, като например Chromebook C32CA. “Това е отлична машина, но се хващам на бас, че 99% от учителите у нас нямат представа какво е, камо ли как да работят с нея. Колкото пари ще отидат за компютрите, още толкова ще трябва да се извадят и за обучение. Очаквайте 14-15 милиона да потеглят и в тази посока”, убеден е той.

Хромбук е нов тип компютър, проектиран за по-бърза и лесна работа, с операционната система Chrome OS на Google. От 4-5 години той опитва да се конкурира с Windows лаптопите от висок клас, до момента без особен успех, защото те са с много по-функционални характеристики.

ТУК можете да се запознаете с текста на заповедта на МОН и техническите характеристики на компютрите

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар