Още ГЕРБ: Туристи пропищяха от двойни цени по морето – обяд за двама – 34 лева

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По 8 лв за претоплена в микровълнова печка цаца и 5 лева за порция картофи са броили туристи, посетили заведение край плажа на Крапец.

Отпускарите били изненадани и от таксата за зареждане на мобилен телефон, която е отбелязана и на касовия бон на стойност 1 лев.

“Седнахме в единственото заведение на плажа, което изобщо не изглеждаше лъскаво. Поръчахме цаца, а тя се оказа претоплена в микровълновата фурна. Картофите бяха полуфабрикат и безвкусни. А бирата – топла. Когато поискахме сол, се оказа, че в заведението няма солници, а дават пакетчета”, разказват пред Трефик Нюз разочарованите туристи.

По думите им порцията цаца се оказала на цена от 8 лева, а оскъдният обяд им струвал 34 лева.

“За тези пари навсякъде ще ти предложат много по-вкусна храна и много по-добро обслужване”, негодуват туристите.

Преглед в менюто показва, че порцията сафрид е 12 лв., а сандвичът – около 10, коментират още плажуващите на северното Черноморие. Те сравнят цените там с тези в таверна в Северна Гърция, където прясната и вкусна риба е на цена 8 евро за порция. Туристите запазили за спомен касовия бон, за да докажат думите си. Те са разочаровани и от хигиенните условия на заведението, като се оплакват, че в тоалетните нямало консумативи като сапун и тоалетна хартия.

Преди броени дни Комисията за защита на потребителите (КЗП) излезе със съвети как да противодействаме на проблеми със сметката и обслужването в ресторанти.

” Ако в менюто липсва грамажът на предлаганите ястия или едва при представянето на сметката стане ясно, че обявената цена е за посоченото количество риба, но в суров вариант, а не след термична обработка, просто трябва да реагираме. Същото важи и когато сме привлечени от промоции с “тайни условия”, за които разбираме впоследствие и сме лишени от възможността реално да се възползваме от обещаните отстъпки. Не се налага да правим компромис при възникването на каквито и да било нарушаващи законовите ни права неудачи, тъй като ресторантьорите имат своите задължения, а ние като клиенти – правото по цивилизован начин да изискваме от тях да ги спазват стриктно”, заявиха от комисията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар